Kategoriler
Emlak Haberleri

Yazlıklarda hem kira hem fiyat artışı yaşandı

Hepsiemlak, gayrimenkul piyasasının önde gelen isimlerindendir. Hepsiemlak, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla tatil öncesi Ege, Akdeniz ve Marmara’daki yazlık bölgelerin hem kiralık hem de satılık fiyatlarındaki aylık ve yıllık değişimini göstermiştir. Hem satılık hem de kiralık konutlardaki aylık ve yıllık değişim sayıları tüketicilerden gelen talebi açıklamıştır. Satışa sunulan konutların fiyat artışlarında İzmir Seferihisar yüzde 78 oranlık değişim göstermiştir. Bu değişimle İzmir Seferihisar, sıranın birinci basamağında yer almaktadır.

Hepsiemlak, Haziran Endeksi bilgilerine bakılırsa; Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki satılık konut fiyatlarının yıllık temel değişimine bakılmıştır. Böylece  %78 ile İzmir/Seferihisar sıranın birinci basamağında bulunmaktadır. Seferihisar’ı yüzde 69 ile 54 arasındaki değişimlerle beraber bazı ilçeler takip etmektedir. Bunlar Muğla/Fethiye, Antalya/Serik, İzmir/Urla, Aydın/Didim, Muğla/Bodrum, Muğla/Milas, İzmir/Çeşme, Antalya/Döşemealtı ve Aydın/Kuşadası izlemektedir.

Konut fiyatı en çok artan 5 ilçe

İlçe temelinde bakıldığında ise son 1 ayda Ege, Akdeniz ve Marmara’da satılık konut fiyatı en çok artan ilk 5 ilçe açıklanmıştır. Bu ilçeler, İzmir/Foça, Muğla/Milas, Balıkesir/Erdek, Antalya/Serik ve Muğla/Fethiye’dir.

Kiralık konutların ortalama metrekaredeki geçtiğimiz yıla yıla oranla fiyat artışı değerlendirilmiştir. Böylece Balıkesir/Edremit’te fiyatların 1 yıl içinde 11 TL’den 26 TL’ye yükseldiği görülmektedir. Böylece yüzde 135 oranında bir artış gerçekleşmektedir. Yüzde 83’lük artışın görüldüğü Aydın/Kuşadası’nda fiyatlar bir yılda 15 TL’den 28 TL’ye yükselmiştir. Antalya/Konyaaltı yüzde 63, Muğla/Bodrum yüzde 62, İzmir/Çeşme yüzde 55 ve Antalya/Alanya’da yüzde 53 ile yüzde 50’nin üstünde artışın yaşandığı şehirlerin başında gelmektedir.

Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerindeki satılık konut fiyatlarının yıllık orandaki değişimini belirlenmiştir. Böylece yüzde 54 ile Muğla birinci basamakta bulunmaktadır. Muğla’da bir önceki yılın aynı zamanlarında ortalama 5.296 TL olan metrekare birim fiyatı 8.182 TL’ye yükselmiştir. Muğla’yı yüzde 45-22 arasındaki değişimlerle Antalya, Hatay, Aydın, Balıkesir, Mersin, İzmir, Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova izlemektedir.

Son 1 ayda fiyatı en fazla yükselen yazlık şehirleri gözlemlenmiştir. Bunlar ise Hatay, Aydın ve Muğla olmaktadır. Ayrıca bu 3 şehirde aylık fiyat artışı yüzde 6-10 arasındadır.

Kiralık konutların ortalama metrekaredeki fiyat artışı geçen yıla oranla değerlendirilmiştir. Böylece Muğla’da fiyatların 1 yıl içinde 41 TL’den 77 TL’ye yükselerek yüzde 90 oranında bir artışın yaşandığı söz konusudur. Yüzde 60’lık artışın görüldüğü Mersin’de ise fiyatlar bir yıl içerisinde 12 TL’den 19 TL’ye yükselmiştir. Balıkesir’de ortalama metrekare fiyatı 11 TL’den 17 TL’ye yükselmiştir. Böylece yüzde 50’nin üzerinde artışın gerçekleştiği şehirlerin ilk sıralarında görülmektedir. Hatay’da yüzde 46’lık bir fiyat artışı görülmektedir. ayrıca  Hatay’ı yüzde 46-30 arasındaki artışlar ile Çanakkale, İzmir, Aydın, Antalya, Yalova ve Tekirdağ izlemektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…