Kategoriler
Emlak Haberleri

Amortisman süreleri yazlıklarda kira yoluyla neredeyse 30 yıl

Koronavirüs salgını sonrasında sahil kesimlerine yönelim arttı. Bu hareketlilik ile birlikte yazlık satış fiyatları da yüzde 40 oranında artış gösterdi. Ege bölgesinde yazlıklar kira ile amortisman süreleri 30 yıl olarak gösterirken, İstanbul’da konumlu yazlıklar için de bu süre 33 yıla kadar çıktı.

Amortisman süreleri arttı

Pandemi sürecinde yazlık yapılara artan istek, satış fiyatlarını ve piyasalarının oldukça yüksek oranda yükselmesine sebep oldu. Bununla birlikte amortisman yani kira ile geri dönüş süresi de uzadı. Bodrum, Marmaris ve Fethiye’de konut fiyatları 2020 yılında yüzde 40 arttı. Bu artış ile amortisman süreleri de 25 ila 28 yıl arasında değişiyor. Bununla birlikte İstanbul’da ise amortisman süresi 14-20 sene aralığındaki Gaziosmanpaşa, Esenyurt, Adalar, Ataşehir ve Başakşehir ilçelerine bakıldığında bu oran oldukça yüksek durumda yer alıyor.

Yıllık kiralamalar tercih ediliyor

Maya, Şehirden sahile göç hareketlerinin artmasına bağlı olarak yazlık bölgelerde gayrimenkul değerlerinin arttığını bildirdi. TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, ayrıca gayrimenkullerin satışlarının da ivme kazandığını söyledi. Ayrıca Maya, İzmir ve Muğla’nın bu konuda dikkat çektiğini bildirdi. Maya, yerel talebin yanı sıra yabancıların da bu bölgelere yöneldiğini söyledi. Konut kredisi faizlerinin azaldığı 2019-2020 yıllarında konut satışlarında Haziran-Aralık döneminde Türkiye geneli yüzde 17,7 artış gözlendi. Ayrıca aynı dönemde Bodrum’daki artış ise yüzde 35,8 idi. Bu konuya dikkat çeken Maya, “Araştırmalardan çıkan sonuçlara göre Çeşme, Alaçatı, Urla gibi yerlerde de satış oranlarında artışlar oldu.” dedi. Ayrıca Maya, Ege’deki yazlık yerleşim yerlerinde sezonluk kiralamaların azalıp yıllık kiralamaların artış gösterdiğinin altını çizdi.

Yazlıkların değeri daha da artacak

Gayrimenkul Satış Pazarlama Profesyonelleri Derneği Başkanı İsmail Özcan’da konu hakkında konuştu.  İsmail Özcan, yazlık yapıların ilerleyen dönemde çok daha fazla talep göreceğini söyledi. Özcan, kiraya bağlı amortisman süresinin yükseldiğini ifade etti. Özcan, İstanbul’da 20-25 yıl olan amortisman süresinin batı ve güneydeki şehirlerde 30 yıla yakın olduğunu bildirdi. İstanbul’un yazlık semtleri Riva, Şile, Ağva, Gümüşyaka, Adalar, Marmara Ereğlisi gibi bölgelerde amortisman süreleri arttı. Mevcut durumda ise Adalar, İstanbul’un en hızlı geri dönüş sağlayan yazlık bölgesi. Bununla birlikte Adalar’da amortisman süresi ise 18.18 sene olarak belirtiliyor.

Exit mobile version