Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yemek artıkları mamaya dönüştürülecek

Konya Büyükşehir Belediyesi (KBB) yemek artıklarının toplanıp mamaya dönüştürülebilmesi için kolları sıvadı. Buna göre; yemek artıkları, modern tekniklerle işlenip mamaya dönüştürülecek.

KBB Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu uygulamanın sokak hayvanlarına yiyecek sağlamasının yanı sıra yemek artıklarının ekonomiye yeniden kazandıracağını kaydetti.

Yerli mama üretimi

Pazardaki mamaların çoğunun ithal olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Altay, yerli mama üretimiyle de ekonomiye kazanç sağlanacağını açıkladı. “Sadece belediyemiz barınağındaki sokak hayvanları için yıllık 400 ton mama tüketimi yapılıyor. Ülkemizde kedi-köpek mamaları büyük oranda ithal.” diyen Belediye Başkanı, projenin hayata geçirilmesiyle dışa bağımlılığın ve maliyetin azalacağını kaydetti.

“Çevre kirliliği önlenecek”

Gıda artıklarının değerlendirilmesiyle beraber çevre kirliliğinin de önleneceğini dile getiren Altay, kaliteli mamanın üretileceğini kaydetti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Sadece belediyemiz barınağındaki sokak hayvanları için yıllık 400 ton mama tüketimi yapılıyor. Ülkemizde kedi-köpek mamaları büyük oranda ithal. Projemiz hayata geçince bu konuda dışa bağımlılığımız ve maliyetimiz çok azalmış olacak. Projeyle hem gıda artıkları değerlendirilerek ve çevre kirliliği önlenecek hem de sokak hayvanları için kaliteli mama elde edilecek.” açıklamalarında bulundu.

Günde 10 ton yemek artığı

Belediyenin hâlihazırda günlük 2 tonluk mama ürettiğini belirten Altay, kurulacak olan tesisin günde 10 ton yemek artığı işleme kapasitesinin bulunacağını kaydetti. Burada üretilen mamalar, öncelikle Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki sokak hayvanlarına verilecek.

Mamalar, sivil toplum örgütleri, görevliler ve yurttaşlar tarafından sokak hayvanlarına dağıtılacak.

“Besin değeri çok yüksek”

Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yemek artıkları, hayvanlar için besleyici değeri çok yüksek. Atık ve artıkların tekniğine uygun olarak yapılacak olan ısıl işlemler sonucunda kedi ve köpek yemi olarak geri kazanımı sağlanacak. Bu suretle sahipsiz hayvanlara çok ucuz ve kaliteli mamalar temin edilecek. Proje kapsamında laboratuvar analizleri, saha ve yedirme denemeleri devam ediyor. Kuracağımız tesisin günlük 10 ton yemek artığı işleme kapasitesi olacak. Günlük 2 ton mama üretimi planlıyoruz. Tesiste üretilecek yemler başta belediyemize ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezindeki sokak hayvanlarının beslenmesi olmak üzere 31 ilçe belediyemiz, sivil toplum kurucularımız, üniversitelerimizin hayvan hakları platformları, yerel hayvan koruma görevlileri, gönüllü olarak sokak hayvanı beslemesi yapan hemşehrilerimiz ve tüm hemşehrilerimizle birlikte sokak hayvanlarımız için kullanılacak.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı