Kategoriler
Gündem

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?

Daha önceden yapılan açıklamalarla gündeme gelen yeni askerlik sistemi ile ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar açıklamalarda bulundu. Askerliğini yapmamış olan vatandaşların daha çok merak ettikleri askerlik sisteminin nasıl olacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar AA Editör Masası’nda yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklamalar yaptı. Tek tip askerlik olarak kamuoyuna lanse edilen yeni askerlik sistemini anlatan Bakan Akar bedelli askerlik ve yedek astsubay ile asteğmenlik konularına da yer verdi.

Yeni askerlik sistemi gündeme gelince bu sefer de bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak? sorusu gündeme gelmiş oldu. Yeni sistemde bedelli askerliğin ne kadar olacağı da merak konusu haline geldi.

Yeni askerlik sistemi beş farklı bölümden oluşuyor. Birinci olarak bedelli askerlik, ikinci olarak yükümlü erbaş ve erlerin askerliği, üçüncü olarak yedek astsubay ve yedek subaylık, beşinci olarak da dövizli askerlik bölümlerinden meydana gelecek. Her dönem belli bir miktar belli asker sayısı olacak. Eğer bedelli askerlik sayısı gerektiğinden fazla olur ise o zaman kura yöntemine başvurulacak.

Askerliklerini daha önce uzun dönem olarak yapan Meslek Yüksek Okulu mezunları da artık bu yeni askerlik sistemi ile yedek astsubay olarak görev yapabilecekler. Bu kişiler isterler ise ve kişi hakkında değerlendirme uygun olursa yine kendi branşlarında olmak üzere astsubay olarak istihdam edilecekler.

Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek?

Üniversite mezunları için önceden geçerli olan yedek subaylık ve subaylık yapma şekilleri aynı olacak. Yeni askerlik sisteminin ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz kesinleşmiş değil.

Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak?

Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacağı ile ilgisi sorulara cevap bulmaya çalışılırken Banak Akar’dan gelen açıklama konuyu birz daha netleştirdi. Yapılan açıklamada; 40.000 gösterge X memur maaş kat sayısı X 6 formülünün uygulanarak ücretin belli olacağı belirtildi. Bu formüle göre bugün itibarı ile bedelli askerlik ücreti 31 bin 343 TL oluyor. memur maaşına endeksli olan bu bedel her 6 ayda bir artarak değişecek.