Kategoriler
Gündem

Yeni binalara yağmur suyu toplama sistemi şartı geliyor

Yeni inşa edilecek olan binalara yağmur suyu toplama sistemi yapılması zorunlu olacak. Peki sistem nasıl işleyecek? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, çatıda biriken yağmur sularının bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını imkan vermek için yeni binalara yağmur suyu toplama sistemi yapılması zorunlu hale getirildi. Konu ile ilgili karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’de amaç yağmur sularının toplaraka bazı alanlarda kullanarak içme suyunda tasarruf edilmesi. Aynı zamanda son zamanlarda çok konuşulan kuraklığında az da olsa önüne geçebilmek.

2 bin metrekareden büyük arsalarda zorunlu

Çıkarılan yönetmelik ile birlikte kuraklık sorununun giderek artması da dikkate alınarak artık 2 bin metrekareden büyük parseller üzerinde hayata geçirilecek olan bütün binaların çatılarında toplanan yağmur sularının, bahçe sulama veya arıtılarak bina ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplaması amacıyla “yağmur suyu toplama sistemi” yapılması zorunluluğu getirildi. Yönetmelikle belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara, daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilmeleri yetkisi de verildi.

Yapı Kayıt Belgesi alınan binalar

Yönetmeliğe göre, Yapı Kullanma İzin Belgesi almış bir binanın, bir bağımsız bölümünde sonradan yapılan aykırılıklar nedeni ile “Yapı Kayıt Belgesi” alınmışsa diğer bölümlerde de tadilat yapılabilecek.

Üzerinde birden çok bina yapılma hakkı bulunan parsellerde, mevzuata uygun olmayan ve “Yapı Kayıt Belgesi” bulunan bir binanın aykırı kısımlarının alanı, parselin imar hakkından düşülmeyecek şekilde, kalan imar hakkı içinde yeni bina yapılabilecek.

Yönetmelikle, yoldan yüksek parsellerde arkası toprak doldurularak yapılan ve zaman zaman yoğun yağışlar neticesinde yıkılabilen ayrıca kaldırımlar üzerindeki yaya trafiği üzerinde baskı oluşturan yüksek bahçe duvarları da düzenlendi.

Buna göre, yol kotu ile aynı seviyedeki ön bahçelerde yapılacak bahçe duvarı yüksekliği en fazla 50 santimetre olacak, yoldan yüksek ön bahçelerde ise duvar yüksekliği ön bahçenin tabii zemin kotunu en fazla 50 santimetre geçebilecek.