Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni Konut Fiyat Endeksi: İpotekli konut satışı Kasım’da düştü

Bu yılın kasım ayına ilişkin REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi açıklandı. Verilere göre banka kredisiyle konut satın alımında ekim ayına göre yüzde 22.63 oranında azalış kaydedildi. Ekim ayında banka kredisiyle konut satın alınma oranı yüzde 20 seviyesinde gerçekleşirken kasımda bu oran yüzde 16 seviyesine düştü. 

Rakamlara göre kasım ayındaki konut fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 0,53 oranında; 2018’in kasım ayına göre yüzde 2.79 oranında yükseldi. Bu oran, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi‘nin başlangıç yılı olan 2010 yılına göre yüzde 88.10 seviyesindeki nominal artışı kaydetti.

Markalı konut projelerinde toplam satışların içerisinde yabancılara yönelik satışların payı yüzde 8 oranında oldu. Bu oran ekim ayında yüzde 3 seviyesindeyken bir ay içinde 5 puan arttı. Markalı projelerden yabancıya konut satış oranı kasım ayında son altı ayın ortalamasının yaklaşık 2 puan üzerine çıkarak yüzde 7,89 seviyesinde oldu. Yabancıya yönelik konut satışında son altı aylık oranının ise yüzde 6 olduğu belirtildi. Yabancı yatırımcıların yüzde 34’ü 2+1 konut tiplerini tercih etti.

Kasım ayındaki stok erime hızının oranı ise yüzde 3.76 olarak kayda geçti.

1+1 daire tiplerinin fiyatı ucuzladı

Yeni Konut Fiyat Endeksi‘ne göre 2018 yılının kasım ayına göre, bu yılın kasım ayında 1+1 konut tiplerinin fiyatında yüzde 0,48 oranında düşüş olduğu gözlemlenirken 2+1 konut tiplerinin fiyatında yüzde 0,47 oranında, 3+1 konut tiplerinin fiyatında yüzde 0.10 oranında, 4+1 konut tiplerinin fiyatında ise yüzde 0,43 oranında nominal artış gerçekleşti.

Öte yandan peşinat ile ödeme yönteminde artış, banka kredisi kullanımında ise azalış kaydedildi. Verilere göre bu yılın 11’inci ayında peşinat ile ödeme oranı yüzde 55, banka kredisi ile ödeme oranı yüzde 16, senet ile ödeme oranı yüzde 29 oranında gerçekleşti. Ekim ayının verilerinde ise peşinat ile ödeme oranı yüzde 51, banka kredisi ile ödeme oranı yüzde 20, senet ile ödeme oranı yüzde 29 oranında kayda geçmişti.