Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut kredisi kullanım oranı azaldı

Yeni Konut Fiyat Endeksi başlığı altında Ağustos 2020 verilerini açıklayan REIDIN-GYODER, fiyatların bir önceki aya oranla yüzde 0.70 oranlı artış yaşadığını gösterdi. Ağustos ayının gelişiyle birlikte geçen yılın aynı dönemine göre fiyat artışı yüzde 7.42’ye yükseldi. Konut alımında öne çıkan finansman seçeneği ise banka kredisi oldu.

Yeni Konut Fiyat Endeksi verileri yayımlandı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ başlığı altında Ağustos 2020 verilerini yayımladı. Endekse göre ağustos ayında fiyatlar yukarı doğru hızla yükseliyor. Temmuz ayı ile kıyaslandığında ağustos ayının fiyat artışı 0.70’e tırmandı. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyasladığımızda ise bu artış yüzde 7.42’ye tekabül ediyor. Konut alımlarında banka kredisi kullanma oranının 36.23’e eriştiği dönem boyunca, markalı konutlardaki stok erime hızı yüzde 9.44’e yükseldi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa, endeks tablosuna göre şunları söylüyor:

“Ağustos ayı bir önceki aya göre yüzde 0.70, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise 7.42 oranlı artış yaşadı. Satışlardaki ödeme yöntemlerine geldiğimizde, ağustos ayı kendinden bir önceki aya göre banka kredisi kullanım oranını 8 puan düşürdü. Bu da yüzde 36.23’e tekabül etmektedir. Peşinat kullanım oranının artış yakaladığı ay boyunca, 6 puanlık yükselme ile yüzde 43.65 oranına erişildi. Markalı konut projeleri altındaki yabancı yatırımcılara konut satışları ağustos ayında yüzde 7.22’lik seviyeye ulaştı. Böylece son altı aya oranla ortalamanın üstünde bir rakam elde edildi. Satışlarda tercih oranlarına göz attığımızda ise; 2+1 daire tipleri yüzde 36.28 oranıyla öne çıktı. Stok erime hızında ağustos ayı düşüş kaydederek, yüzde 9.44 rakamında sabitlenmiştir.”

Sıfır konutlarda fiyat artışı yaşandı

‘Markalı projeler’ olarak son zamanlarda diğer konutlara nazaran öne çıkarılan, genellikle kurumsal bir gayrimenkul şirketine ait olan projelerde nominal artışlar var. Yeni Konut Fiyat Endeksi raporuna göre; ağustos ayı, temmuz ayına kıyasla 0.70, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.42 artış kaydetti. Endeksin başlangıç dönemi olarak kaydedilen 2010 yılı Ocak ayına göre bu oran yüzde 101.30’luk nominal artışı getirmiştir.

4+1 daireler tercihlerde geriledi

Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre, ağustos ayında tercih edilen daire tipleri şöyle oldu; 1+1 konut tipi yüzde 0.21, 2+1 konut tipi yüzde 0.15, 3+1 konut tipi yüzde 0.46 nominal artış yaşadı. 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.12’lik nominal azalma tespit edildi.

Banka kredisinde kullanım oranı düştü

Markalı projelerden konut satın almak isteyen müşterilerin ağustos ayında peşinat kullanım oranı yüzde 43.65 oldu. Banka kredisi oranı ise yüzde 36.23 olurken, senet kullanım oranı 20.12’de kaldı. Temmuz ayında peşinat kullanım oranı yüzde 37,51, banka kredisi kullanım oranı yüzde 44.16, senet kullanımı ise yüzde 18.33 idi.

Stok erime hızı hesaplandı

Ağustos ayında konut stok erime hızında markalı projeler ele alındı. Yüzde 9.44’lük erime gözlemlenirken, bu oran temmuzda yüzde 11.78 seviyesinde gerçekleşmişti.

Satışlarda ağustos ayında öne çıkan markalı konutların yüzde 53.07’si ise bitmiş konut stoklarından yapıldı. Temmuz ayında bu rakam yüzde 66.87 iken, yüzde 33,13’ü bitmemiş konu stoklarındandı.

Yabancıya satışta artış var

Markalı konut projelerinden konut sahibi olmaya devam eden yabancılar, son altı ayda toplam satış rakamında yüzde 6’lık dilimi oluşturdu. Satışların yüzde 7.22’lik kısmı yabancıya olurken, bu satışlarda 2+1 daire tipleri tercih edilmiştir.

Konut haberlerine göz atmak için tıklayınız.