Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni konut projeleri 2021’de değişen trendlere uyum sağlayacak

Yeni konut projeleri için harekete geçen konut geliştiricileri, Ağustos 2018’deki ekonomik dalgalanmanın etkisinden kurtulacak. Geçmiş dönemle birlikte raflara kaldırılan projeleri hayata geçirmek için hız kazanan geliştiriciler, yeni konut projelerini değişen trendlere uygun bir hale getirecek.

Yeni konut projeleri için hazırlık aşaması

Türkiye’de 1 Haziran tarihinde kamu bankalarının başlatmış olduğu düşük faiz dönemi boyunca konut satışları yönünü olumluya çevirdi. Yaşanan artışın temmuz ayında en üst seviyelere tırmanmasıyla birlikte aylık bazda konut satış rekoru kırıldı. İnşaat sektörüne yansıyan bu olumlu gelişmelerle birlikte konut geliştiriciler üretimde yer almak için harekete geçti. 2018’de yaşanan ekonomik dalgalanmanın sonucunda iptal edilen projelerin günümüzde belirlenen yeni trendlere uygun bir biçimde hayat bulması bekleniyor.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konut satışlarında Haziran ayının en büyük etkisinin kredili satışlardaki rekor olduğunu belirtti. Uluslararası seyahat engellerinin kalktığı Ağustos ayı itibariyle yabancı yatırımcıların sektöre katıldığı görüldü. Yabancı yatırımcı, satın alma ortamının yeniden aktif olduğu dönemde harekete geçti. Kur üzerinde yaşanan artışla birlikte, uçuş hizmetlerinin yeniden başladığı döneme karşılık, turizm sektöründeki canlanma yabancılardaki talepleri arttırdı.

“Nisan ve Mayıs ayı sıkıntılı bir dönemdi”

Özyurt, konut geliştiricilerinin Nisan ve Mayıs dönemi boyunca sıkıntılı bir zaman diliminden geçtiğini söylüyor. Ancak bu zorlu günlerin üzerini kapatmaya ve yeniden yükseliş eğilimini yakalamaya düşük faizli konut kredileri sayesinde ulaşıldı. Sektör içinde sıkça tartışma konusu olan arz talep dengesinde talep yeniden kendini belli ediyor. Stok erime hızında devam eden artışla birlikte yeni konut ihtiyaçları kaçınılmaz olacak. Bu nedenle yıl sonu boyunca yeni projelerin kendini belli etmesi bekleniyor.

Konutta beklentiler değişti

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, ülke genelinde yeni taleplerle karşılaşıldığını ifade ediyor. Kredili konut satışlarının arttığı Haziran-Temmuz dönemi boyunca gayrimenkul sektöründe beklemede kalan projeler raflardan indi. Pandeminin yabancı yatırımcıyı sınırladığı sürecin izleri, sınır kapılarının açılmasıyla birlikte yok olmak üzere. Gayrimenkul turuna başlayan yabancı yatırımcılar, Ağustos ayında satışların yüzde 8’lik dilimini oluşturdu.

Mevcut projelerin devam ettiği süreçlerde satışlar çok hızlı ilerliyor. Sektör içinde gelişen yeni konut ihtiyacına karşılık hedeflenen tarihlerden önce projeler için hazırlık yapılacak. Pandeminin etkisi altında ertelenen projelerin hayata geçirileceği bir döneme giriş yapılması bekleniyor diyebiliriz.

Akkuş, inşaat firmalarının mevcut projelerinden satışlarını devam ettirdiği günlerde, yeni projeler için arazi arayışına girildiğini söyledi. Pandeminin etkilerinden birisi konutta aranan özellikleri değiştirmesi oldu. Akuş’a göre, 2021 yılında tüketicinin istediği tarza cevap verebilecek projelerin kazanç sağlaması bekleniyor.

Ertelenen talepler satışta kazanç getirdi

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, ertelenen yatırımların satışa yöneldiğini ve kısa zamanda bir trend oluşturduğundan bahsediyor. İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İshan Çulhalık ise sektörde yaşanan talep artışına yabancı yatırımcıların da katılım sağlandığını bildirdi.

Projelere göz atmak için tıklayınız.