Kategoriler
İhaleler Proje Haberleri

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi başlıyor

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi için yakın zamanda ihale düzenlenecek. Buna göre, 2 bin 500 konut için düzenlenmesi beklenen ihale, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak.

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm projesi hız kazanıyor

Ankara’da yeni projelere imza atan Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında teslimi gerçekleştirilememiş 2 bin 500 konutun inşaatı için ihale düzenlemeye karar verdi. Yapılan duyuruda ise ihalenin önümüzdeki ay, Temmuz’da gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Haberin belediye tarafından yazılı olarak kamuoyuyla paylaşıldığı, “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi” altındaki hak sahiplerinin yaşadıkları mağduriyet ele alındı. Bu durumun sonuçlandırıldığını belirten Ankara Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında yer alan çalışmaların başlatıldığı bilgisini de yazıya eklemiştir.

Geçtiğimiz Mart ayında çalışmaların başlatıldığı alan üzerinde sondaj ve zemin etüt çalışmaları tamamlanmış olup; Mayıs ayına gelindiğinde ise kentsel tasarım çalışmaları başlatılmıştır. Teslimi henüz gerçekleşmemiş olan konutlar için yılda yaklaşık 44 milyon TL ödeme zorunluluğu bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi, duruma hızla müdahale etti.

İlk etap için 2 bin 500 konut kararı

Belediye’den yapılan açıklamada çalışmalara ait detaya yer verilmiştir. İlk etap için 2 bin 500 konut inşasına başlayacaklarını bildirdikleri açıklamada, gerçekleştirilecek ihalenin temmuz ayı içerisinde yapılması kararlaştırılmıştır. Hedeflenen bitiş süresi 2023 yılı olup; sonbahar aylarında geride kalan bin 500 konut için inşaat ihalesi yeniden çıkarılacak. Böylece 2020 yılı sonlarında toplamda 2 bin 500 konutun inşasının başlaması plan dahiline alındı.

“Hak sahipleri 10 yıldır mağduriyet yaşıyor”

Yıllar önce çıkılan bu yolda bir umut günleri sayan mağdur yurttaşlar, günleri haftalara, haftaları aylara ve en sonunda da yıllara değişti. Ortada görünen bu büyük mağduriyetin sonlandırılabilmesi adına çalışmaların başlatıldığı Ankara’da, Büyükşehir Belediyesi ilk bitiş hedefini 2023 olarak belirlemiştir. Hak sahipleri için daha modern ve yaşanılabilir alanlar kazandırmayı planladıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanı Hüseyin Gazi Çankaya, konuya ilişkin önemli açıklamalar getirdi.

“Eski dönem yetkililerinin, bölge üzerindeki gecekonduları yıktığı ve sözleşme yaparak toplamda 13 bin 500 hak sahibinden büyük bir kısmını beklettiği görüldü. Bunlardan üçte birine tekabül eden 4 bin 525 hak sahibi, bekledikleri kentsel dönüşüm kapsamında konut teslimini nihayet almıştır. Fakat bu sayıdan hâlâ 9 bin hak sahibi, toplamda 10 yılı süren konut projesini bekliyor.

Ayrıca yapılan bu kentsel dönüşüm projeleri sonucunda evlerine kavuşan hak sahipleri, 16 katlı 80 daire ve blok tipindeki yapılarda oturuma başlamış; ancak yapıların son derece düşük inşaat kalitesinde, yeşil alan ve sosyal donatılardan yoksun olduğu görülmüştür. Ayrıca mimari estetikten yoksun olan bu konutların, mevcut arazi koşullarının dikkate alınmadan inşa edildiği çok açıktır. Başka binaların gölgeleri altında kalan ve güneş almayan bu tür bitmiş bloklar, aynı zamanda okul, sağlık ocağı ve sosyal tesis alanlarına da oldukça uzak. Belirlenen alan üzerinde oturuma başlamış olan hak sahiplerinin de neredeyse bekleyen kişiler kadar mağduriyet içinde yaşadığı söylenebilir.”

Son olarak Çankaya, “Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanlığı kararıyla; yeni bir Kentsel Dönüşüm anlayışı geliştirmiş ve tüm hak sahiplerine bu doğrultuda konutlarının inşasını gerçekleştirme ve teslim etme çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız.” dedi.