Kategoriler
Emlak Haberleri

Yeni taşınmaz ticareti yönetmeliği danışmanlara gerçek kimlik getirecek

Değişen taşınmaz ticareti yönetmeliği, beraberinde birçok yeniliği de getirdi. Sektör bazında bu durum, olumlu olarak karşılandı. Yeni yönetmelikle beraber ilgili alanda eğitimi ve deneyimi olanlara taşınmaz ticareti yetki belgesi verilecek.

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Mehmet Aslan‘a göre değişen taşınmaz ticareti yönetmeliği hakkında gayrimenkul danışmanlarının dikkat etmesi gereken hususları paylaştı. Avukat Aslan, yeni yönetmelikle beraber taşınmaz ticaretine ilişkin yenlikleri, Hürriyet Emlak tarafından düzenlenen Emlak Akademisi’nde paylaştı.

Eski yönetmelikte kişilere yetki belgesi verildiğini ancak yeni yönetmelikle beraber bu belgenin işletme ve işletmenin emlak danışmanı sorumlusuna verildiğini hatırlatan Avukat, işletmenin yetki belgesi almak için neler yapması gerektiğini açıkladı.

Yetki belgesi için eğitim gerekiyor

İşletmelerin taşınmaz ticareti yetki belgesi alabilmesi için meslek odasına kaydolması gerektiğini belirten Mehmet Aslan, “…vergi mükellefi olmanız, taşınmaz ticareti faaliyeti yapmanız ve seviye 5 mesleki yeterlilik seviyesine ulaşmanız ve sorumlu emlak danışmanınız olması gerekiyor.” dedi.

Taşınmaz ticareti yönetmeliği dâhilinde yetki belgesi alacakların mesleki yeterlilik seviyesini veren eğitimlere katılması gerektiğini aksi takdirde belgenin alınamayacağını kaydeden Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Mehmet Aslan,  “Artık eğitim almış emlak aracısının dönemi başlıyor.” diye konuştu.

Deneyimliler belge alabiliyor

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Aslan, belge için başvuru yapıldığı tarihten önceki son 5 yıl içerisinde orta öğretim mezunlarının en az 12 ay, lisans veya ön lisans mezunlarının ise 6 ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı görevi yapmış olması gerekiyor.

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı, eğitim ve deneyim şartını “Yani siz bugün ben emlak aracılığı yapmak istiyorum dediğinizde bunu yapamıyorsunuz. Bir iş tecrübenizin ve eğitiminizin olması gerekiyor.” sözleriyle özetledi.

Taşınmaz ticareti yönetmeliği sözleşmeyi zorunlu kılıyor

Mehmet Aslan, yeni yönetmeliğe göre aracılarının kendi aralarında sözleşme imzalanmasını zorunlu kılıyor. Buna göre ortak iş yapacak aracılar, kendi aralarında iş birliği sözleşmesini imzalayacak ve komisyon bedelinin nasıl paylaşılacağına ilişkin ifadeler de bu sözleşmede yer alacak.

Aslan, konuyla ilgili bildiklerini “Yeni taşınmaz ticareti yönetmeliğine eklenen yeni bir konu da emlak aracılarının kendi aralarında bir komisyon paylaşımı sözleşmesi yapması. Daha önce bu konuya değinilmemişti ancak şimdi yeni yönetmelikte sözleşmede bulunması gereken şartlar dahi detaylı belirtildi. Dolayısıyla sizin artık başka emlak aracılarıyla ortak iş yapmanız halinde bunu sözleşmeye dökmeniz gerekiyor. Bununla birlikte aranızda komisyon bedelini nasıl paylaşacağınızı da yazmanız gerekiyor.” şeklinde aktardı.

Exit mobile version