Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı Meclis’e sunuldu

Dün Meclis’e sunulan Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi herkesi ilgilendiriyor. Teklif, 45 maddeyi içeriyor. Teklifte dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetlerinden elde edilen hasılattan vergi alınması öneriliyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce değer tespiti yapılan ve 5 milyon lira ve üstündeki değere sahip konutlar için “değerli konut vergisi” alınacak. Değerli konut vergisi hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre, dijital hizmet sağlayıcıları da vergi mükellefi olacak. Cumhurbaşkanının Yüzde 7.5 olan dijital hizmet vergisi oranını yüzde 1’e indirebilme yetkisinin olacağı gibi iki katına çıkarma yetkisi de olacak.

Otel, tatil köyü, pansiyon, kamping gibi tesislerde konaklayanlardan “Konaklama Vergisi” alınırken Mükellef hizmeti veren olarak kabul edilecek.  Konaklama Vergisi’nin oranı ise 2020 yılının aralık ayına kadar yüzde 1 seviyesinde bulunacak.

Gelir vergisi tarifesinin dilim adedi dörtten beşe çıkarılacak. Gelir vergisi tarifesinin ilk dört dilimindeki oranlarda değişiklik yapılmayacak ama 500 bin liranın üzerindeki kazancın vergi oranı yüzde 40 seviyesinde olacak. Muafiyet uygulaması kaldırılacak.

Binde bir seviyesinde bulunan kambiyo muamelelerine ilişkin banka ve sigorta muameleleri vergisi oranı, binde iki seviyesine çıkarılacak. Spekülatif amaçlı döviz alım satımının önlenmesi amacıyla cumhurbaşkanının yetkileri artırılacak.

Hâlihazırda yüzde 15 seviyesinde olan döviz hesaplarından elde edilecek faiz gelirlerine uygulanan stopaj oranını cumhurbaşkanı bir katına kadar çıkarabilecek. Ayrıca, spor hakemlerinin ücretlerindeki vergi istisnası da kaldırılacak. Yüzde 15 seviyesinde bulunan en üst liglerdeki sporculara ücretlerden yapılan tevkifat oranı, yüzde 20 seviyesine çıkarılacak.

Bunların yanı sıra serbest meslek kazançlarına ilişkin de vergi önerisi raporda sunuluyor. Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; öneri kabul edilirse programcı, ressam, heykelci ve mucitler ile bu grupların ürettiği eser, bilimsel araştırma, yazılım, senaryo ve oyun gibi gelirlerin 500 bin lirayı aşması durumunda bu kazançtan vergi kesilecek.