Kategoriler
Emlak Haberleri

Yerel seçim sonrası konut kredisi faiz oranlarında son durum

31 Mart yerel seçimlerinden sonra bankalarda faiz oranları hangi yönde değişecek merak konusu olmuştu. yerel seçimlere ilk faiz tepkisi Garanti Bankası’ndan geldi. 01 Nisan 2019 tarihinde Garanti Bankası konut kredisi faiz oranlarını arttırmıştı. Bu gün ise Akbank konut kredisi faiz oranlarını arttırdı.

Garanti Bankası 120 ay vadeli konut kredisi faiz oranlarını 1.80 olarak güncellerken, Akbank ise daha önce 120 ay vadeli konut kredisi oranı 1.67 iken 1.77 olarak güncelledi.

Diğer bankalardaki konut kredisi faiz oranları ise şöyle;

Ziraat Bankası A.Ş.  120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.28

Halk Bankası A.Ş. 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.28

Vakıfbank 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.28

Yapı Kredi Bankası 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.70

Şekerbank 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 2.29

Denizbank 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.69 (Konut sigortası, hayat sigortası ve DASK’ın bankamızdan yapılması durumunda konut kredisi faiz oranlarında 0.02% puan düşüş uygulanır.)

ING Bank 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.65

İş Bankası 120 ay vadeli Konut Kredisi Faiz Oranı: 1.72 (Hayat sigortalı)

Konut Kredisi Ödeme Seçenekleri nelerdir?

Konut kredisi kullanmak isteyenler dört farklı ödeme seçeneğini tercih edebilirler. Sabit ödeme planı, artan ödeme planı, azalan ödeme planı ve kişiye özel  ödeme planı olarak ödeme yapmak mümkün olabiliyor. Türkiye’de ise en çok kullanılan ödeme seçeneği ise aylık ödemeleri aynı olan yani Sabit Ödeme planı olarak oluşturulabilir. Ülkemizde en fazla tercih edilen ödeme planı ise aylık ödemeleri değişmeyen “sabit” ödemeli plandır.

Konut Kredisi Erken Ödeme Cezası nedir?

Bazı durumlarda kullanmış olduğunuz konut kredisinin tamamını veya bir kısmını peşin ödeme yaparak kapatmak isteyebilirsiniz. İşte bu zamanından önce ödenmesi durumuna Erken Ödeme deniyor. Peki erken ödeme cezası nasıl uygulanıyor? Erken ödeme yapılması durumunda ilgili banka Konut Finansmanı Yönetmeliği gereği kalan taksit süresi 36 aydan daha az ise erken ödenecek olan tutarın yüzde 1’ini, kalan taksit süresi 36 aydan daha fazla ise  ödenecek olan tutarın yüzde 2’sini erken ödeme cezası olarak alabiliyor.