Kategoriler
Gündem

Yerli otomobil için düzenleme! Elektrikli şarj ünitesi zorunlu hâle gelecek

Otopark ve İmar Yönetmeliği’nde düzenlemeye gidilecek. Açıklamalara göre her 50 park alanından biri elektrikli araçlara ayrılacak. Park alanında şarj ünitesi de yer alacak. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarında elektrikli şarj ünitesi, zorunlu hâle getirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin Yerli Otomobil’i için yapılacak olan düzenlemeyi açıkladı.

Anadolu Ajansının haberine göre şarj istasyonları, TOGG Yerli Otomobil fabrikadan çıktığında kurulmuş olacak.

TOGG Yerli Otomobil 2023’te çıkacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla ortak proje geliştirdiklerini duyuran Bakan Kurum, proje kapsamında Otopark ve İmar yönetmeliklerinde değişikliğe gidileceğini dile getirdi. TOGG Yerli Otomobil‘in 2023 yılında çıkacağını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı, Elektrikli Otomobil Üretim Tesisi ile ilgili ÇED raporunun onaylandığını kaydetti. Böylelikle yerli otomobil projesindeki önemli adımın tamamlandığını söyleyen Murat Kurum, otomobilin üretilmesinde hiçbir engelin kalmadığını dile getirdi. Kurum, tesisin inşaatının başladığını bildirdi.

“Gemlik’te yerli otomobilin üretimine ilişkin artık hiçbir engel yok. Yerin tahsisini gerçekleştirdik, ÇED raporunu onayladık, fiilin de zaten inşaatlar başlamış durumda.” sözlerini kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Yerli otomobilimizin 2023 yılında yola çıkmasıyla birlikte konutlarda, AVM’lerde, yollarda elektrikli şarj istasyonları ihtiyacı ortaya çıkacak. Buna ilişkin de hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla ortak bir proje yürütüyoruz. Bu çerçevede hem Otopark Yönetmeliği’nde hem de İmar Yönetmeliği’nde düzenlemeler yapacağız. Otopark Yönetmeliği’nde yapacağımız düzenlemeyle birlikte her 50 park yerinden bir tanesi elektrikli araçlar için ayrılacak, şarj istasyonları olacak, bu zorunlu hâle geliyor.” ifadelerini kullandı.

“Simülasyonlar yapılıyor”

TOGG Yerli Otomobil‘in şarj boşalma süresine ilişkin simülasyonlar yapıldığını dile getiren Bakan Kurum, şarj ünitesi ihtiyacını tespit edeceklerini belirtti. Türkiye’nin her bölgesine tespit edilen ihtiyaca göre elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı, konuyla ilgili şu bilgilere yer verdi:

“Şarjın ne kadar gideceğine dair simülasyonu yapıyoruz. Edirne’den yola çıkan bir Kars’a, Ardahan’a, doğudan batıya, kuzeyden güneye nasıl gitmesi gerekiyorsa o çerçevede simülasyonlar yapılıyor. İhtiyaç olan şarj istasyonlarını mevcutlara ekleyerek, yeni yapılması gerekiyorsa da yenilerinin düzenlemelerini yaparak hayata geçireceğiz.”