Kategoriler
Ekonomi Proje Haberleri

Yerli üretim Keban Barajında başarıya ulaştı

Yerli üretim, Türkiye’de son hızda devam ediyor. Elektrik Üretim A.Ş. (EÜA.) Genel Müdürü İzzet Alagöz, Keban Hidroelektrik Santrali (HES), projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Yerli üretim Keban HES’te başladı

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜA.) Genel Müdürü İzzet Alagöz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yüzde 100 yerli üretim jeneratör testlerinin başarıyla Keban Hidroelektrik Santrali (HES) üzerinde tamamlandığını söyledi. Alagöz, projenin gerçekleştirilebilmesi adına mücadele verdiklerini ve kolaya kaçmadıklarını açıklamalarına ayrıca dahil etmiştir.

Türk mühendislerin kendini gösterdiği projede, yüzde 100 yerli jeneratör kullanılmış olup, baraj üzerinde iki jeneratör hizmet hayatına başladı. Devreye alınan jeneratörler hakkında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Müdür, AA muhabirine proje hakkında daha fazla detay verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ilk hedeflerinden biri olan yüzde 100 yerli üretim projelerini hatırlatan Alagöz, Elektrik Üretim A.Ş. bünyesinde Keban Barajı için milli üretim jeneratörlerin devrede olduğunu açıkladı. Buna göre, 160 megavat gücündeki dev jeneratör tamamen milli üretim olarak saha içinde yer alıyor.

Büyük jeneratör sisteminden yalnızca iki yerli jeneratörün hizmet hayatına başladığının altını çizen Alagöz, jeneratörlerin 24 saat kesintisiz çalıştığını aktardı. Bakan Fatih Dönmez’in hedefini başarıyla tamamladıkları süreçte, Türk mühendisler yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Üçüncü büyük santral: Keban Barajı

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜA.) Genel Müdürü İzzet Alagöz, yaptığı açıklamalarda aynı zamanda Keban Barajı hakkında önemli bilgilere yer verdi. Türkiye’de elektrik üretiminin ilk başladığı ve üçüncü büyük santral olarak bilinen Keban, Fırat Nehri’nin ana kolu üzerinde yer alan ilk hidroelektrik santrali olma özelliğini taşıyor. Keban Barajı’nın aynı zamanda 8 ünitesi olduğu ve barajın üzerine kurulduğu Fırat, Türkiye’nin yüzde 40’ının su ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye’de su ve elektrikte büyük yarar sağlayan Fırat Nehri, aynı zamanda EÜAŞ’ın hidroelektrik üretimine de yardımcı oluyor. Yardım etme oranının neredeyse yüzde 60 kadarını karşılayan bu nehir, Türkiye için oldukça değerli.

Çoğunlukla ihale kapsamında işlerin halledildiğini belirten İzzet Alagöz, 19 aydır görev başında olduğunu hatırlatarak, artık kolaya kaçmak istemediklerini belirtti. Sözlerine devam eden Alagöz, “Kendi mühendislerimizin saha içinde çalışmalarına izin verdiğimiz projede, Türkiye’nin en kritik noktasında yer alan baraj için hata payı bırakılmamıştır. 16 ay sürenin sonunda baraj üzerindeki ilk türbini başarıyla tamamladık ve ikinci jeneratörü yapmaya karar verdik. Bunun sonucunda 4 aylık kısa bir zaman dilimi ile ortaya iki jeneratör çıkmıştır. Bu sayede baraj üzerindeki verimlilik yüzde 10 oranında artış gösterdi. Sonuç olarak, yerli üretim milli jeneratörlerimiz ülkemize armağan olsun,” dedi.