Kategoriler
Emlak Haberleri

Yetki belgesi almak için son tarih: 31 Ağustos Pazartesi

Yetki belgesi almak için son günün 31 Ağustos 2020 tarihi olduğu Resmi Gazete aracılığıyla duyuruldu. Taşınmaz ticareti yapmak isteyenlerin el altı satıcı olarak geçmemesi ve iş yerlerinin sorunsuz faaliyetlere devam edebilmesi için, yetki belgesi barındırma şartı geçtiğimiz aylarda öne çıktı. Süreç boyunca yetki belgesi almak için harekete geçenler, 31 Ağustos’tan sonra faaliyetlerine devam etmesi beklenirken, yetki belgesi için geç kalanların faaliyetleri yasaklanacak.

Yetki belgesi almak için son gün: 31 Ağustos

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yazıda Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik konusu ele alındı. Bu yönetmelikte emlakçılar için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyuruldu. Daha önce verilen erteleme kararı nedeniyle 2020 yılına sarkan yetki belgesi alma işlemleri, yeniden ertelemeye tabi tutulmadığı müddetçe Ağustos ayında sonlanacak. Taşınmaz ticari yetki belgesinin aktif olarak resmiyete gireceği tarihten itibaren kişilerin emlakçılara olan güvensizliği ortadan kaldırılacaktır.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Başta yayımlanan ilk yönetmelik hakkında konuşan Akdoğan, eksikliklerin yeniden çözüme kavuşturulduğunu belirtti. TÜGEM Başkanı, “Yönetmelikte yapılan yeni düzenlemelerin sektör temsilcileri tarafından yakından takip edildiği ve eksikliklere ilişkin bolca temasta kalındığı süreçte; revize edilen gayrimenkul yönetmeliği başarılı bir şekilde taslağa döküldü. Yönetmelikte yapılan değişikliklerin en kısa sürede, herhangi bir süre uzatımına tabi tutulmadan yayımlanması bekleniyor. Yeniden bir süre uzatımına gidilmezse 31 Ağustos 2020 tarihine kadar emlakçıların yetki belgesi alması gerekmektedir.” dedi.

Yalnızca işi bilenlere izin var

Son yıllarda emlakçılığa soyunan ancak vergi levhası olmadan kendilerine haksız kazanç sağlayanların önüne geçilecek olan sistemde, birçok sorunun çözüme kavuşturulması bekleniyor. Akdoğan, “Haksız kazanç yaratılmaktadır. Ayrıca bu kişiler bilmedikleri işlerde hem alıcı tarafı hem de satıcı tarafı mağdur etmeye devam ediyor. İnternet üzerinden verilen çoğu ilanlarda da dolandırıcılık yaptıkları görülmekte. Bu düzenleme ile sadece yetki belgesi olanlar emlakçılıkta ‘güven’ sağlamaya yardımcı olacak.” dedi.

Kalitenin yükseldiği görülecek

Hakan Akdoğan, meslekte kayıt dışı iş yapanların çoğu gayrimenkul danışmanlarını zora soktuğunu ifade etti. Düzenlemeyle birlikte tüm mağduriyetlerin ortadan kaldırılması sektör içi kaliteyi yükseltecek.

Taslakta henüz yer edinmemiş ancak TÜGEM olarak yönetmelikte yer alması için yeni düzenlemeleri devreye soktuklarını belirten Başkan Hakan Akdoğan; “Bu duruma ilişkin görüş ve önerilerimiz Bakanlığa iletiliyor. Bir örnek vermek gerekirse; emlak işletmeleri olarak belge ve bilgiye erişimlerin kolaylaştırılması, ilan vermede yetkisi olmayan kişilerin ilanının yayınlanmaması, etkin denetim sağlanarak cezaların yükseltilmesi, bazı sözleşmelerde damga vergisi muafiyetinin öne çıkarılması istendi. Ayrıca ilanlarda işletmelerin tüm bilgilerine yer verilmesi, iş sahiplerinin aynı gayrimenkulün satış veya kiralaması için birden fazla yetkilendirme sözleşmesine mani olunması, hizmet bedellerinde azami şartın asgari olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Site yönetimlerinin ve proje satış ofislerinin aracılık faaliyetlerinin engellenmesi gibi görüşleri de unutmamak gerekir.”

Başvuru işlemleri nasıl yürütülüyor?

Emlakçıların sorunsuz bir şekilde faaliyet hayatına devam edebilmesinin tek yolu Taşınmaz Yetki Belgesi’nden geçiyor. E-devlet girişinden veya Ticaret Bakanlığına bağlı ttsb.gtb.gov.tr adresinden yönetmelik, duyuru ve belge sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Taşınmaz Ticaret Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak başvuruların sonucunda emlakçılara yetki verileceği ve bu yetki sürelerinin 5 yıl ile sınırlandırıldığı unutulmamalıdır.

Ayrıca 444 8 482 numaralı çağrı merkezini arayarak detaylı bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz.

Başvuru şartları:

  • Faaliyette gösterilecek olan alanın uygunluğu
  • Meslek odasına kayıtlılık
  • Gelir/kurumlar vergisine mükellefi olmak
  • Şahıs işletmesi ve sermaye işletmesi için belirlenen şartlara uyum göstermek (18 yaşını geçmiş, en az lise mezuniyeti bulunan, iflas ya da konkordato ilan etmemiş, kasten işlenilen suçtan hüküm giymemiş, Ticaret/sanat icrasında hükmen yasaklanmamış kişilerde, Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranır.)

Mesleki Yeterlilik Belgesi nasıl alınır?

Emlak danışmanlığı hizmetini sürdürmek isteyenlerin Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmesi, MYK tarafından belirlenen kuruluşlarca sağlanmaktadır. Yetkili MYK kurumu tarafından belirtilen SC Belgelendirme kuruluşuna, online platformlar aracılığıyla başvuruda bulunabilirsiniz.

Pandemi dönemi boyunca ertelenen sınavların 5 Haziran 2020 tarihinde yeniden başlamasıyla birlikte, belge kazanmak isteyen kişilerde sayıca artış yaşanıyor. Ticaret Bakanlığına iletilecek olan başvuruların biran evvel 31 Ağustos 2020 tarihine kadar yapılması, belirlenen tarihlerde MYK sınavına katılım sağlaması gerekmektedir.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.