Kategoriler
Emlak Haberleri

Yetki belgesi olmayan emlakçı, ilan giremeyecek

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin Üçüncü bölümünde İnternet ortamındaki ilanlara ilişkin yükümlülükler başlığı altında yer alan maddelerde ilanların kimini ve nasıl gireceği belirtiliyor. Bu yönetmeliğe göre ilan girişinde yeni uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamalar ise 2021 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak.

Bu konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Taşınmaz Ticareti 1 Ocak 2021 itibari ile artık kabuk değiştiriyor. Artık portallar emlak işletmelerinin yetki belgeleri yoksa ilanlarını yayınlayamayacak ve üye yapamayacak. Ayrıca yayınlanan ilanlara ilişkin şikâyetleri de kayıt altına alarak sonuçlandırmaları gerekiyor” dedi.

“Uzatma istemiyoruz”

Emlak aracılık faaliyetlerinin sadece Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabileceğini belirten Akdoğan “Artık 1 Ocak 2021 tarihinden sonra bu denetimlerin ve kontrollerin yapılmasını istiyoruz. Başka bir uzatma ya da gecikme olmaması lazım. Yetki belgesi alan 23 bine yakın işletme bu uygulamaların başlamasını bekliyor” ifadelerini kullandı.

Tüketiciler, Yetki Belgesi’ni sorsun

Tüketicilere de uyarılarda bulunan TÜGEM Başkanı Akdoğan, “Tüketiciler mağduriyet yaşamamak için çalışacakları emlak işletmelerine yetki belgelerini sorması gerekiyor.

Tüketicilerin yetki belgesi olmayan işletmeler ile çalışmaması gerekiyor. Ayrıca emlak işletmeleri ile gerek alım satım işlemlerinde gerekse de kiralama işlemlerinde sözleşmeli çalışmaları gerektiği unutulmamalı” diye konuştu.

Emlakçılar dikkat!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, emlak işletmeleri için ise şunları söyledi: “Emlak işletmeleri yetkilendirme sözleşmesi yapmadan herhangi bir satılık ya da kiralık taşınmazın ilanını giremezler. Ayrıca 1 Ocak 2021 itibarı ile emlak işletmelerinin, emlak danışmanları ile sözleşmeli işletmelerine ilişkin bilgileri Taşınma Ticareti Bilgi Sistemine kaydetmeleri gerekiyor. Eksikler bir an önce işletmeler tarafından tamamlanmalı.”

Exit mobile version