Kategoriler
Emlak Haberleri

Yetki belgesi olmayan işletmeler 1 Ocak’tan itibaren ilan giremeyecek

Yetki belgesi olmayan emlakçıların 2021’de ilan giremeyeceğini hatırlatan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, ilan yayınlayanlara karşı oluşturulan şikayetlerin kayıt altına alındığını aktardı.

Yetki belgesi olmayan ilan girişi yapamaz

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, 1 Ocak Cuma gününden itibaren taşınmaz ticaretine ilişkin faaliyetlerin genişleteceğini söyledi. Akdoğan, yetki belgesi olmayanların ilan platformlarına kayıt olamayacağı ve bu nedenle de ilan veremeyeceklerini aktardı. Bununla birlikte yayınlanan ilanlara ilişkin oluşturulan şikayetlerin de kayıt altına alınacağı sıkı bir denetim süreci başlatılacak. Böylece meslek faaliyetlerine kaldığı yerden devam etmek isteyenlerin mutlaka belge bulundurması gerektiği 2021’ yılı; kontrol ve denetimlerin başlangıç yılı olacak denilebilir.

Tüketiciler belge sormayı unutmamalı

Emlak işletmelerine başvuruda bulunan tüketiciler, ileri süreçlerde mağduriyet yaşanmaması adına hizmet aldıkları kişi veya kişilere yetki belgesi sormaları gerekmektedir. Yetki belgesi olmadığı fark edilen işletmeler derhal terk edilmeli, gerekli şikayetler oluşturulmalıdır. Yalnızca tüketicilere yönelik değil, işletmelere de hatırlatmalarda bulunan TÜGEM Başkanı Akdoğan; belirlenen tarihten itibaren alım satım ve kiralama işlemlerinde işletmelerin sözleşmeli çalışmaları gerektiğini bildirdi. Yetki sözleşmesi adı altında yapılması gereken anlaşma eğer tamamlanmamışsa emlak işletmeleri taşınmaz ilanını giremez. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren sisteme girmesi beklenen emlak danışmanları, işletmeler ve sözleşmeli işlemelere ilişkin bilgiler; Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi altında kişiler tarafından toparlanacak. Bilgilerini eksiksiz kaydedenler ise 2021’de gerekli yetkiye sahip olabiliyor.

Platformlar gereğini yapmalı

Daha önce belge sorumluluğuna dair son bilgileri aktaran Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, platformların bu süreçte daha özenli çalışmaları gerektiğini belirtmişti. İlan platformlarına üye olan işletmelerde mutlaka şirket unvanı, adresleri ve belge numarasına dikkat edilmesi gereğini aktaran Özelmacıklı; taşınmazlara yönelik ilanlarda ada-parsel numarası, danışma ve işletme sahibi gibi detaylandırılan bilgilerin yeni bir düzene sokulması gerektiğini açıklamıştı. Geçiş sürecine yönelik fikirlerini beyan eden Altın Emlak Genel Müdürü, platformların gerekli desteğini görmek istediklerini belirterek konuşmasını noktalamıştır.