Kategoriler
Emlak Haberleri

Yetki belgesi olmayanların denetimden geçmesi gereklidir

Yetki Belgesi alanların sayısı her geçen gün artıyor. Yapılan son araştırmaya göre, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik çıktığından bu yana belge alan işletme sayısı 22 bini geride bıraktı. Belgeyi alan iller sıralamasında ise İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa sıralamanın başında geldi.

Yetki belgesi olmadan faaliyete geçilemiyor

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, işletmelerin faaliyet hayatına geçebilmesinin tek yolunu Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen yetki belgesi olduğunu söylüyor. İşletme ve şubelerinin birbirinden bağımsız bir şekilde belge aldığı süreçte, belge alanların sayısı 22 bin 162’yi buldu. Mal sahibine kendi mülkiyeti altındaki daireleri satmasına izin veren sistem, yetki belgesi olmayan emlakçılara satış izni vermiyor. Emlak işletmelerinin faaliyetlerini kısıtlayan bu girişim, mutlaka tüketici tarafından da sorgulanmalı. Yetki belgesi olmayanların hizmet dışı olduğunu düşünerek, mağdur olmamak için şikâyet yöntemine de başvurulabilir.

Aracılık faaliyetlerinde hizmet bedeli

Özelmacıklı, alım satım esnasında aracı olarak hizmet verenlere belirtilen koşullar üzerinden ödeme alınacağını söyledi. Yapılan yeni düzenleme işletmelerin hizmet bedellerini belirli oranlarda sınırladı. Bu oranlar, gerçek satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz. Kiralamalarda ise, kira bedelinin katma değer vergisi haricinde bir aylık tutarından fazla olmadığı açıklanmıştır. Taraflar arasındaki anlaşmaya bağlı olarak hizmet bedelinin eşit paylaştırılması gereklidir. Ancak, anlaşmada aksi kararlaştırılırsa belirtilen oran değişebiliyor. Bununla birlikte sözleşme süresi dahilinde, taşınmaz gösterme belgesi düzenleyen işletme bertaraf edilerek doğrudan iş sahibinden yerin satın alınmasıyla ya da kiralanmasıyla da işletme hizmet bedeline hak kazanmaktadır.

Kayıtlı tacir sayısı büyük artış gösterdi

Hakan Özelmacıklı, yetki belgesi alanların sayıca İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da arttığından bahsediyor. İstanbul Ticaret Odası’nda yapmış olduğu araştırma, 21 nolu meslek komitesine kayıtlı tacir sayısının artışını göstermiştir. Bu artışın 10 bin kadar olduğunu söyleyen Özelmacıklı, TOBB verilerini de değerlendirmeye aldı. TOBB verileri, 2020 yılının ilk 11 ayında 284 gerçek kişiden oluşan ticari emlak işletmesinin kapandığını gösteriyor. Yine aynı dönemde 642 işletmenin kurulduğu İstanbul’da, yabancı sermayeli şirketlerin kuruluşu 26 anonim şirket ve 467 limited şirket olarak arttı. Rakamların emlak işletmelerindeki değişime işaret olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü, artışı gözler önüne serdi.

Platformların gereğini yapması istendi

Taşınmaz ticareti yapılan internet platformlarının yeniden elden geçirilmesi gerektiğine değinen Hakan Özelmacıklı, “İnternet ortamında taşınmaz ticaretini yetki belgesi olanların yapmaması gerekiyor. Üye olan işletmelerin şirket unvanları, adresleri ve yetki belgesi numarasına dikkat edilmeli. Bununla birlikte kişilerin mutlaka mağaza bilgilerine yer vermeleri önemlidir. İlanlarda taşınmazlarla ilişkili ada-parsel numaralarının girilebilmesinden başlayarak, kullanıcı tanımlarında sözleşmeli işletme, danışma ve işletme sahibi gibi yetkilerin yeni bir düzenden geçirilmesi gerekli. Platformların mutlaka bu sürece destek vermeleri, gerekli doğrultuda hareket etmeleri önem taşımaktadır” dedi.

Mustafa Hakan Özelmacıklı haberlerine göz atmak için tıklayınız.