Kategoriler
Gündem

Yıldızlar arası seyahat… Solucan deliğinin nasıl tespit edileceği açıklandı

Bilim insanları, evrenin uzak mesafelerine kestirme yol açan solucan deliğinin nasıl tespit edileceğini açıkladı. Bahse konu olan soru, Einstein tarafından öne sürülen ve matematiksel olarak mümkün olduğu belirtilen solucan deliği… 

Gizemini sürdüren solucan delikleri birçok bilim kurgu filmine konu oldu. Özellikle yıldızlar arası seyahati konu alan Interstellar (Yıldızlar arası) filmi vizyona çıktıktan sonra çokça konuşuldu. Peki, nesneleri uzaklara taşıyacak bu tüneller gerçekten var mı? Varsa neredeler? Nasıl keşfedebiliriz? Bilim insanlarından açıklama geldi. Independent gazetesinin haberine göre; bilim camiasından başka bir evrene açılan kapının nasıl tespit edileceğine dair açıklama geldi.

Uzay ve zamanın farklı yerlerini birleştiren bir tünele benzeyen ve evrenin iki farklı zamanı veya mekânı arasında ya da tamamen başka bir evrenle bağlantı kurma olasılığını taşıyan solucan deliklerinin gerçekten var olup olmadıkları henüz kesin değil. Ancak var olmaları teoride mümkün görünüyor. Astronotlar, solucan deliklerinin var olması durumunda onların nasıl keşfedilebileceğine dair bir öneride bulundu.

Kara deliğin yakınında olabilir

Bilim insanları, Galaksimizin merkezinde yer alan Sagittarius A* isimli kara deliğin yakınlarında bir solucan deliğini tespit etmeyi umuyor. Samanyolu Galaksisi’nin ortasında yer alan bu süper kütleli kara deliğin bir solucan deliğini barındırdığını düşünmek için spesifik bir neden bulunmazken bilim insanları, bir süper kütleli kara deliğin aşırı ve girdaplı yer çekimsel koşullarının bir solucan deliğini barındırması için uygun olduğunu belirtiyor.

Solucan deliği nasıl tespit edilecek?

Araştırmacıların görüşlerine göre Galaksimizin merkezinde bir solucan deliği varsa Samanyolu Galaksisi’nin kapsadığı yıldızların deliğin diğer ucundaki yıldızların yer çekiminden etkilenmesi gerekir. Bilim insanları, solucan deliğinin tahmini konumunun yakınlarındaki yıldızların hafif sapmaları incelenerek dolaylı yoldan belirlenmesini sağlayabileceği görüşünde.

Solucan delikleri varsa seyahat yapabilir miyiz?

“Bir solucan deliği, içinden geçilebilir olsa bile insanlar ve uzay gemileri büyük olasılıkla geçmeyecekler.” diyen Buffalo Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde görev yapan fizik profesörü Dejan Stojkovic, “Gerçekçi konuşursak, bir solucan deliğini açık tutmak için negatif bir enerji kaynağına ihtiyaç var ve bunun nasıl yapılabileceğini bilmiyoruz. Devasa ve istikrarlı bir solucan deliği oluşturmak için biraz büyüye ihtiyacınız var.” ifadesini kullandı.