Kategoriler
Emlak Haberleri

Yılın üçüncü çeyreğinde artan konut fiyatları Türkiye’yi birinciliğe taşıdı

Yılın üçüncü çeyreğinde 56 ülke üzerinde araştırma yürüten İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank; ‘Küresel Konut Fiyat Endeksi’ başlığı altında konut fiyatlarını değerlendirdi. Dünya çapında yürütülen araştırmanın sonuçları, Türkiye’nin konutta en çok fiyat yükselten ülke olduğunu kanıtlamıştır.

Yılın üçüncü çeyreğinde fiyatı yükselten ülkeler

Küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, ‘Küresel Konut Fiyat Endeksi’ başlıklı araştırmalarını yılın üçüncü çeyreğine taşıdı. Araştırma konusuna dahil edilen 56 ülkeden ‘konut fiyatını en çok yükselten ülke’ ise Türkiye oldu. Milliyet gazetesinden Duygu Erdoğan tarafından bir araya getirilen verilere göre; Türkiye’de konut fiyatlarının yükseliş eğilimi, Eylül 2019-Eylül 2020 dönemleri arasında kaydedildi. 12 aylık süreç doğrultusunda yüzde 27,3’lük artış ile listenin ilk sırasında yer alan Türkiye, yüzde 13’lük net değer kazancını yüzde 14 oranına düşen enflasyondan sonra bile devam ettirmiştir. Listenin ikinci sırasına yerleşen Yeni Zelanda, yüzde 15,4 oranlı bir artış ile üçüncü sırayı Lüksemburg’a bıraktı. Lüksemburg’da net değer yüzde 13,4 olurken, listenin devamını Slovakya, Polonya, Ukrayna, Avusturya, Rusya, Hollanda ve Hırvatistan tamamlamıştır.

Türkiye zirveyi ekim ayında gördü

Merkez Bankası tarafından oluşturulan ‘Konut Fiyat Endeksi’ verileri, ekim ayında 2019’un ekim dönemine kıyasla ülke genelindeki yıllık artışı yüzde 29,2’ye çekti. ‘Zirve’ olarak tabir edilen değer artışı, yeni konutlarda yüzde 30,4’ü bulurken, diğer türlerde yüzde 28,5’te kaldı. Ülke genelinde metrekare başına ortalama birim fiyatının tespitini ortaya koyan veriler, fiyatın 2 bin 843 liradan 3 bin 713 liraya yükseldiğini gösterdi. Yıllık artışta en yüksek değeri yüzde 41,8 ile Antalya, Burdur ve Isparta yakalarken, listenin devamını yüzde 39,6 ile Aydın, Denizli, Muğla oluşturmuştur. Değer artışını en aza çekenlerin yüzde 16,8 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt ile başladığı listede, yüzde 18,8 ile Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon geldi. Yıllık artışların en yüksek olduğu büyükşehirler listesini yüzde 27,3 ile İstanbul başlatırken; listede ikinciliği yüzde 28,9 ile İzmir, üçüncülüğü ise yüzde 28,1 ile Ankara elde etmiştir.

Toplam satılan konut sayısı 26 bin 165 adet

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; ülke genelinde yılın üçüncü çeyreğinin toplam satılık konut adedi 26 bin 165’i buldu. 2019 yılının aynı dönemine kıyasla gerileme yaşayan toplam konut satış adedi yüzde 18,08’lik bir değer yakalamıştır. Yabancılara satılan konutlarda toplam konut satışının 2019’un üçüncü çeyreğinde yüzde 3,7 olduğu kaydedilirken, bu oran 2020’nin aynı dönemi için yüzde 2,3 oldu.

Exit mobile version