Kategoriler
Gündem

Yolcu sayısı azalan THY’nin zararı 4 milyarı aştı

İkinci çeyrekte 2 milyar 234 milyon liralık zarar eden Türk Hava Yolları (THY) yılın ilk yarısında ise toplam 4 milyar 257 milyon lira zarara uğradı. THY, 2019’un ikinci çeyreğinde net 133 milyon lira kâr, aynı yılın ilk yarısında ise 1 milyar 120 milyon liralık zarar açıklamıştı.

Koronavirüs nedeniyle yurt içi ve yurt dışı seferlerini nisan ve mayıs ayında iptal eden havayolu firması, haziran ayında ise seferlerine sınırlı olarak başlamıştı.

Yolcu sayısı azaldı

THY, bu yılın ilk ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 5 milyon daha az yolcu taşıdı. Temmuz ayındaki yolcu kaybı, geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon daha az. Geçtiğimiz ay, yolcu doluluk oranı yüzde 65,3 seviyesinde oldu.

Geçen yılın ilk altı ayında 42,2 milyon yolcu taşınırken bu sayı, 2020’nin aynı döneminde 16,6 milyona indi. Geçen senenin yarısına göre bu yılın ilk yarısında, yolcu doluluk oranı 6 puan azalarak yüzde 74,6 seviyesine indi.

Bu yılın temmuz ayının sonunda, filodaki uçak sayısı da 363 adet olarak kayda geçti.

Havayollarında istifa fırtınası

Aralarında müdürlerin de bulunduğu yaklaşık 100 personel, havayolu şirketinden istifa etti.

THY, sendikalılar anlaşamadığı için sendikaya üyeliği bulunmaya çalışanlarına yönelik yeni ücret düzenlemesini duyurdu. Düzenlemenin, ücretlerde ciddi azalmalar içerdiği belirtildi. Ayrıca, önümüzdeki yılın sonuna kadar da personele ikramiye verilmeyeceği duyuruldu.

Personele verilen süre dolarken istifalar art arda geldi. İstifasını verenler arasında Uçuş Operasyon Çözümleri Müdürü Murat Gökten ve Dijital İş Geliştirme Müdürü Şeyda Tartar gibi isimler de bulunuyor. İstifaların önemli bölümü, Bilişim Teknolojileri Departmanından geldi.

THY ücretsiz izne ayırdı

THY, yeni sözleşmeyi imzalamayan personelleri, ücretsiz izne çıkardı. Düzenlemeyi kabul etmeyen personeller, “4857 sayılı İş Kanununun Geçici Madde 10. maddesine istinaden 11.08.2020 tarihinden itibaren maddenin yürürlük tarihi boyunca ücretsiz izinli sayılacaksınız.” şeklinde elektronik posta aldı.

Kaynak: Sözcü, airporthaber.com