Kategoriler
Ekonomi

Yüksek faiz reel sektörü kötü etkiliyor

Yüksek faiz oranları ile bir çok sektörün devam etmesi zorlaşacak. Faiz oranlarının belirlenmesi için yapılan son toplantıdan sonra Merkez Bankası Para Politikası Kurulu sabit faiz konusunda açıklamalarda bulundu. En son açıklanan faiz oranı olan yüzde 17’nin sabit tutulan faiz olması bazı amaçların olduğunun en kesin göstergesidir. Kredi ve iç taleplerin yavaşlaması bu amaçların ilki olacaktır. Ek olarak enflasyonda etkisi olan talep ve maliyet durumlarının da azalması hedeflenir. Enflasyon kalıcı şekilde düşüş olmasını isteyen kurulun bunu başarıncaya kadar sıkı para politikasını elden bırakmayacağı konusunda fikirler oluşması da kaçınılmaz olmuştur. Güçlü göstergelerin oluşması için bu şekilde bir yol izlenmesine karar verilmiştir.

Enflasyon düşürme girişimleri

Her yıl daha da gelişmesi istenen Türkiye enflasyonu için kurulun fiyatların düşmesi için politika belirlemesi dikkatlerden kaçmadı. Enflasyonun düşmesi adına faizlerin düşürülmeye çalışılmasının altında yatan neden de aynıdır. Kredilerin azalması, iç taleplerin de aynı oranda düşmesi ve ekonomiyi daraltma adımları sırasıyla izlenecektir. Bunun sonunda da düşen enflasyon amacının gerçekleşmesi beklenir.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel daralma sürecinde diğer ülkelerin uyguladıkları ile Türkiye uygulamaları tamamen terstir. Diğer ülkeler reel sektörün yaşaması için faiz oranlarında sıfırlamaya gitmiştir. Kredi artışı olması için de talepleri karşılamaya öncelik verildi. Ama Türkiye tam tersi şekilde yüksek faiz ve kredi kısıtlaması yoluna gitmiştir. Salgından dolayı borç yükünün oranı yüzde 76 oranlarına çıktığı için iflasların olmaması için düşük maliyetlerle kredilerin sağlanması zorunluluk durumuna gelmiştir.

İşletmeler yüksek faiz ile ayakta kalması zor

İşletmelerin ayakta kalmak için yüzde 17 faiz oranı ile kredi almaları ayakta kalmalarını sağlamayacağı gibi aynı zamanda daha fazla borç maliyetine girmek anlamına da gelir. Bunun için krediye en çok ihtiyaç duyulan dönemde kredileri kısmak sağlam firmaların ayakta kalmasını, diğerlerine şans verilmemesini hedeflemek olacaktır.

Exit mobile version