Kategoriler
Gündem

Yüksek Hızlı Tren seferleri 28 Mayıs’ta başlıyor

Yüksek Hızlı Tren seferleri 28 Mayıs itibariyle başlıyor. Bilet satışlarının HES kodu ile internetten yapılacağı seferler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından duyuruldu.

Yüksek Hızlı Tren seferlerine son dört gün

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı karşısında mücadelesini sürdüren Türkiye, geçtiğimiz aylarda tüm demiryolu ulaşım faaliyetlerini geçici olarak sonlandırmıştı. Şimdilerde normalleşme sürecine girilen ülke genelinde berberler, güzellik merkezleri, AVM gibi belli başlı hizmet sektörü açılışını yaptı.

Ramazan Bayramının ardından turizm sezonunun açılışı gerçekleşirken, iç turizme haziran ayında başlanacağı bilgisi verildi. Buna göre, ulaşımın sağlanabilmesi adına hava trafiği yakın zamanda aktifleşiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaşım için demiryolu kullanan kitleye müjdeyi verdi. Yakın zamanda hizmet hayatına kaldığı yerden devam edecek olan Yüksek Hızlı Tren, 28 Mayıs itibariyle açılış yapıyor.

Karaismailoğlu tarafından duyurulan sefer bölgeleri şöyledir; Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-İstanbul hatları içerisinde günde 16 sefer olacak şekilde demiryolu ulaşımı sağlanacaktır.

Hükümetin mücadeleyi sürdürdüğünü dile getiren Bakan, ulaşımda her türlü önlemin alınacağının bilgisini verdi. Sosyoekonomik düzenin bozulmaya başladığı süreç içerisinde vatandaşa destek olma niyetleri içerisinde normalleşme sürecine girildiğini söyleyen Karaismailoğlu; hükümetin aldığı yeni kararların vatandaşın ekonomik anlamda yeniden doğrulabilmesi adına olduğunu söylüyor.

HES Kodları üzerinden online işlem

Geçtiğimiz süreç içerisinde tedbirlerin yükseltildiği Türkiye’de, Marmaray ve Başkentray gibi önemli şehir içi hat seferleri durdurulmuştu. Normalleşme süreci içerisinde kademeli olarak açılışın yapılacağı demiryolu üzerinde sefer sayıları yavaşça arttırılacak. Bu sırada Konvansiyonel ve Yüksek Hızlı Tren Hatları üzerinde sefer hazırlıklarının yapıldığını hatırlatan Karaismailoğlu, YHT için bilet satışlarının bayramının ikinci gününde açılacağı bilgisini aktardı. 

Tedbirlerin elden bırakılmayacağını belirten Bakan, bilet satışlarının temassız işleme tabi tutulacağını söyledi. Mobil uygulama veya internet sitesi üzerinden kolayca alınabilecek biletler, isteğe göre gişeler üzerinden de alınabiliyor. Süreç karşısında çağrı merkezlerinin ve acentelerin bilet satışı yapmayacağı, bilet satışlarının halk sağlığını koruma maksadıyla HES (Hayat Eve Sığar) kodu ile kişinin sağlığını kontrol edecekleri belirtildi. Sağlık kurumları tarafından seyahat engeli getirilen kişi ulaşım imkanı sağlayamazken, HES kodu almayan hiçbir vatandaşın seyahat etmesine izin verilmeyecek.

Yüksek Hızlı Tren seferlerinin 28 Mayıs 2020 tarihinde yeniden aktif hizmet hayatına başlayacağı duyurulurken; aynı zamanda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yeni sisteme uyum sağlanacak. Sosyal mesafe kurallarının öne çıktığı yolculuklarda izolasyon ön planda tutulacaktır. Bilet satışlarının yüzde 50 oranında izin verileceğini söyleyen Bakan, “kişilerin koltuklarda çapraz bir şekilde oturması sağlanacak,” dedi.

Ayrıca sokağa çıkma yasağında yer edinen 20 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstüne bilet satışı yapılmayacak. Sadece ilgili makamlardan Seyahat İzin Belgesi alabilen kişilerin seyahat etmesi mümkünken, kontrol sırasında belge ibrazında bulunmayanların seyahatleri iptal edilecektir.