Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yükseliş bekleniyor… Bugünkü döviz kurları

Son gelişmelerle birlikte döviz kurları dalgalanmalar yaşıyor.

Dolar/TL, 27 Ağustos’a 5,8190 liradan başlayarak 5,85’i test etti. Euro ise 6,4620 lira seviyesinden güne başlayarak 6.50 liraya kadar yükseldi.

Dolar/TL dün, günü satış fiyatı 5,7960 liradan; euro/TL ise satış fiyatı 6,4450 liradan günü kapatmıştı.

ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimler; gümrük tarifelerine karşılıklı olarak ek vergi getirmeleri, Asya piyasalarında satış baskısı doğururken dolar/TL önceki gece 6.39 seviyesine kadar yükseldi. Gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden dün, dolar karşısında yüzde 1 oranını aşan düşüşle Türk lirası oldu.

5.8190 lira seviyesinde bugüne başlayan dolar, lira karşısında 5.8586 seviyesini test etti. Euro 5,50 liradan 6,47 liraya yükselirken sepet kur ise 6.15 seviyesinden 6.18 seviyesine çıktı.

Yüzde 0.26 artışla 97 bin 350 puandan başlayan BIST 100 endeksi ise düşüşe geçti. BIST 100 endeksi, dün, yatay/düşük seyirle günü kapatmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’da yapacağı bugünkü görüşmeler piyasalar tarafından takip ediliyor.

27 Ağustos döviz kurları

Serbest piyasalarda bugün saat 12.30’dan itibaren döviz kurları şöyle;

Dolar 5,84 lira, euro 6,49 lira, İngiliz sterlini 7,15 lira, BIST 100 endeksi ise 96.61 seviyelerinde izliyor.

Mitsubishi’den dolar/TL tahmini

Bank Of Tokyo-Mitsubishi Kur Stratejisti Lee Hardman, dolar/TL’nin gidişatı hakkında tahminlerde bulundu. Hardman, “Genel riskleri değerlendirdiğimizde TL’de düşüş bekliyoruz. Yıl sonunda kurda 6 seviyesinin üzeri görülebilir.” dedi.

Bloomberg HT’nin Yatırım Kulübü adlı programa konuşan Mitsubishi, dolar/TL’nin yıl sonunda 6 seviyesinin üstüne çıkabileceğini dile getirdi.

Stratejist Lee Hardman, ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimlerin yatırımcılar için risk oluşturduğunu, gelişmekte olan ülkelere ait para birimlerini baskıladığını söyledi.

Kur Stratejisti Lee Hardman, Türk lirasının daha az destekleneceğini, liranın dolar karşısında biraz daha değer kaybedebileceğini ifade etti.

“Hazırlıklı olmak gerekiyor”

Ekonomist Uğur Gürses ise Twitter hesabından dolar/TL hakkında açıklamalarda bulundu.

Piyasadaki dalgalanmaların sebebinin ABD ile Çin arasındaki gerilimlerin neden olduğunu belirten Gürses, “Trump-Yuan döngüsü devam ettikçe kur çok dalgalanacak. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor.” dedi.