Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yurttaşlar doları tercih etti

Dolar kuru son günlerde ani çıkışlar yaşarken yurttaşlar dolar aldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) verilerine göre yurttaşların bu hafta içinde biriktirdiği döviz 342 milyon dolar seviyesinde artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta ise yurt içi yerleşiklerin dolar hesapları 244 milyon dolar seviyesinde azalış kaydetmişti.

TCMB’nin açıkladığı haftalık banka ve para istatistiklerine göre yurttaşların dolar birikimleri 22 Kasım ile biten haftada 342 milyon dolar artarak 67 milyar 190 milyon dolara yükseldi. Bu birikim önceki hafta 66 milyar 848 milyon dolar seviyesindeydi.

Mevduatlar da arttı

Bankalarda bulunan yabancı para toplam mevduatı ise aynı dönemde 383 milyon dolar seviyesinde artış gösterdi. Bu artışla birlikte bir önceki haftada  225 milyon 514 milyon dolar olan miktar, 225 milyar 897 milyon dolara çıktı.

Yurt içi yerleşik bireylerin yabancı para mevduatları yerel seçimlerin hemen öncesindeki haftaya kadar, altı ay boyunca artış gösterdi. 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerinden önce 5 Ekim 2018 tarihini gösteren hafta içerisinde döviz birikimlerini azaltmayı tercih eden bireyseller,  yerel seçimlere kadar süren 26 haftada döviz birikimlerini aralıksız olarak artırmıştı.

Kaynak: Sozcu.com.tr

Erdoğan’dan “doları bırakın” çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elinde dolar kuru bulunduran yurttaşlara seslendi. Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, yurttaşlara doları liraya çevirmelerini istedi. Dolar hakkında çağrısını yineleyen Erdoğan “Ülkemize güvenen, yatırım yapan herkes kazandı, kazanmaya devam edecek. Bırakın doları, Türk lirasına dönelim. Türk lirasına dönelim; millîliğimizi, yerliliğimizi gösterelim.” diye konuştu.

Doviz.com’dan edinilen bilgiye göre saat 19.23 sıralarında doların alış fiyatı 5,7468 lira, doların satış fiyatı ise 5,7490 lira olarak görülüyor. Dolar kurundaki 5,80 lira kritik seviye olarak gösterilirken 5,78 seviyesinin üzerinde meydana gelecek kapanışların ardından dolar yukarı yönlü olarak ivme kazanabilir. Gündemi değerlendiren analistler kurdaki son yükselişlerin sebebini ABD ile Türkiye ilişkilerinde olabilecek bozulmaların piyasalardaki risk iştahını azaltması olduğunu bildiriyor.

Euro/TL ise saat 20.30 sıralarında 6.33 seviyelerinde bulunuyor.