Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Yusufeli Baraj Projesi, yeni konut projesini beraberinde getirdi

Yusufeli Baraj Projesinde, ‘Türkiye’nin en yüksek barajı’ unvanını elde etmek için çalışmalar aralıksız sürüyor. Birgün.com tarafından yapılan habere göre, baraj projesi tamamlandığında, ilçe merkezinin sular altında kalması beklenmekte. Bu nedenle Artvin’in Çoruh Nehri üzerinde yapılan çalışmaların, 150 yıllık tarihinde yerleşim yeri 7.nci kez değiştirilecek. İlçenin taşınmasının ardından vatandaşlar için 2 bin 597 konutun inşasına başlandığı ve tamamlanmanın yüzde 40 oranına ulaştığı bildirildi.

Yusufeli Baraj projesinde son durum

Şimdiden Türkiye’nin en yüksek barajı olarak nitelendirilen proje, Artvin ilinin 150 yıllık tarihine gölge düşürüyor. Yerleşim yerinin sular altında kalmasını bekleyen yetkililer riskli bölgeyi vatandaştan arındırdı. Ancak herhangi bir mağduriyet yaşanmaması adına yeni konut projesine başlanıldığı ve toplamda 2 bin 597 konutun ailelere yaşam alanı olarak verileceği belirtildi.

Türkiye sınırlarında 40 kilometre uzunluğa sahip Çoruh Nehri üzerinde ilk olarak, 26 Şubat 2013 tarihinde Yusufeli Baraj ve HES Projesi’nin temeli atıldı. İnşaatların sürdürüldüğü günümüzde barajın 275 metre gövde büyüklüğüne sahip olacağı konuşuluyor. Böylece Türkiye’nin en yüksekte birincilik elde ettiği baraj projesi, dünyada ise çift eğrilikli ince kemer baraj kategorisinde 3’üncü oldu. Ancak 150 yıllık tarihin geride bırakılarak ilçenin sular altında kalacağı haberi günün en kötü sürprizidir. İlçe merkezi ve 4 köyün sular altında kalması beklenirken, toplamda 5 bin konut, 270 iş yeri ve 9 bin 430 dönüm tarım arazilerinin kullanım dışı olacağı konuşuluyor.

Çalışmalar 3 bölgede öne çıktı

İlçe üzerinde 150 yıllık tarihte 6 kez yer değiştiren yaşam sakinleri, 2020 yılı itibariyle 7.nci kez alanlarını terk edecek. Yusufeli, Yansıtıcılar konumunda, 150 hektarlık alanı kaplayan çalışmalar, 3 bölge üzerine yayıldı. Evlerini terk etmek zorunda kalanların mağduriyet yaşamamaları adına toplamda 2 bin 597 konutun inşasına başlandığı ve 340 konutun inşa edildiği bilgisi verilmiştir. Yeniden belirlenen yerleşim yerinde şimdiye dek 224 konutun kaba inşaatı sorunsuz tamamlandı. Ayrıca 518 konut için inşaat çalışmalarının devam ettiği yeni yerleşim bölgesine bin 174 konutun kazandırılacağı, bu nedenle geçtiğimiz günlerde ihalesinin yapıldığı aktarılmıştır. Belirlenen yeni yerleşim yerinde ise; hükümet konağı, öğretmenevi, spor salonu, merkez cami, ilçe emniyet müdürlüğü, ilçe jandarma konağı, 24 ve 20 dersliğe sahip 2 okul, müftülük ile adliye binalarının inşası tamamlandı. Yeniden düzenlenecek olan alanın yakın zamanda vatandaşlara kazandırılması beklenirken, bölgedeki tüm çalışmaların yüzde 40 oranında bitme noktasına geldiği görüldü.

Çalışmaların 2021 yılında tamamlanması bekleniyor

DSİ yeni yerleşim yeri sorumlusu İnşaat Mühendisi Suat Köse, konuya ilişkin önemli detaylar aktardı. Yeni Yusuf İlçesi olarak belirlenen alanın 3 bölgeden oluştuğunu bildiren Köse, ikinci bölge için üst yapı ihalesinin yapıldığını söyledi. 340 konutun tamamlandığı bölgede, yine 224 konutun inşaatına devam ediliyor. İlçenin güvenliği için sıkı çalışan jandarmanın bölük komutanlığına ait ilgili binasının bu bölgede olacağı, sağlık ocağı ve cami gibi mekanların vatandaşın hizmetine kazandırılacağı bilgisi verildi. Ayrıca ilçe merkezi olarak seçilen birinci bölgede hükümet konağı, adliye sarayı, öğretmenevi, kapalı spor salonu, PTT, kütüphane, merkezi cami, müftülük ve bir okul olacak. Hedefler doğrultusunda çalışmalara yoğunluk verilen bölgede, yüklenici firmanın seçilebilmesi için başta ihale düzenlendi. Bu sayede inşaatların tamamlandığı günümüzde çevre düzenlemesi için harekete geçilmiştir.

Köse, “Küçük sanayi sitesi ve birkaç tane okulun da ihalesi kısa zamanda yapılmış olup, yeni yerleşim bölgesinde ilgili alanları tamamlayacağız. Baraja su doldurma işlemlerinin önümüzdeki 2021 Aralık’a denk gelmesi bekleniyor. Bizler bu tarihe kadar belirlenen yeni yaşam bölgesindeki çalışmaları bitirecek, vatandaşların biran evvel yeni evlerine taşınması için çabalayacağız.” dedi.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.