Kategoriler
Proje Haberleri

Yusufeli Projesinde baraj 202 metreye yükseldi

Yusufeli Projesi Artvin bölgesinde hız kaybetmeden devam ediyor. Türkiye’nin prestij projelerinden biri olarak tanımlanan yeni projede Çevre ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli müjdeli haberi verdi. Baraj çalışmalarında toplamda 200 metre yüksekliğe ulaşıldığını belirten Bakan Pakdemirli, koronavirüs salgın hastalığına karşı ayrıca önlem aldıklarının üstünde durdu.

Bakan Bekir Pakdemirli tarafından yapılan yazılı açıklamada, barajın yerli ve milli kaynaklarla birlikte Türk mühendisler tarafından Artvin ilinde hız kaybetmeden devam ettiğini hatırlattı.

Yusufeli Projesinde ortaya çıkarılacak olan baraj, 275 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer kategorisinde ülkenin en yüksek barajı olacağının dikkatini çekti. Ayrıca yüksekliği ile tüm dikkatleri üzerine toplayan baraj çalışması dünyanın en yüksek 3. barajı olmaya aday.

Çevre ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli, “baraj çalışmasında 2 milyon 850 bin metreküp beton dökülmesiyle birlikte gövde betonu yüzde 70 tamamlandı. Günlük ortalamada 4 bin 400 metreküp beton dökümünün yapıldığı baraj çalışması, şimdiden 200 metre yüksekliğe ulaştı,” sözleriyle proje hakkında bilgiler verdi.

Yusufeli Projesi enerji güvenliğinde önemli

Pakdemirli tarafından yapılan yazılı açıklama gereğince Türkiye’nin enerji ve arz güvenliği bakımından Yusufeli Barajı önemli bir yere sahip. Yerli, çevreci ve yenilenebilir enerji kaynağı olması beklenen barajın tamamlanması sonucunda, toplamda 558 megavat kurulu güçle yıllık 1 milyar 888 kilovatsaat enerji üreteceğinin önemini vurguladı.

100 katlı bir gökdelenin yüksekliğine eşdeğer görülen baraj gövdesi, büyüklüğünün ön plana çıkması açısından gövdesi için kullanılması beklenen 4 milyon metreküp beton ile Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde bir yolun ortaya rahatlıkla çıkabilir.

Toplamda 275 metre gövde yüksekliğine sahip olacak baraj Türkiye için bir ilk olacak. Dünyadaki örneklerine bakıldığında ise çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde yer almaktadır. Üstelik örnekleri arasında dünyada 3. Sıralamadaki en yüksek baraj olmaya aday görülüyor. Baraj sayesinde 558 megavat kurulu güce sahip santral sayesinde 650 bin nüfuslu bir şehrin elektrik ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir. Türkiye’nin kaynakları kullanılarak yapılan Yusufeli Projesi tamamen Türk mühendisler tarafından inşa ediliyor. Şimdilik 202 metre olarak görülen gövde pek yakında 275 metreye kadar uzanacak. Ayrıca 2 milyar 130 milyon metreküp su depolanması beklenen baraj maliyeti 2,5 milyar liraya mal olacak. Ancak getirisi bakımından günlük 3 milyon lira elektrik enerjisi geliri elde edilmesi bekleniyor. Projenin gelecek yıl 2021 tarihleri içerisinde tamamlanması beklenmektedir.

Şantiyede hastalığa karşı önlemler alındı

Çalışma sahasında yoğun çalışmaların sürdürüldüğü zorlu günlerde ekipler, pandemi ilan edilen koronavirüs salgınına karşı önlem aldı. Giriş ve çıkışların kapatıldığı baraj çevresindeki 4 bin 500 işçi ise şantiye içerisinde hazırlanan alanlarda konaklıyor.

Yusufeli Barajı Proje Müdürü Feridun Unsal, ekiplerin hastalıktan etkilenmemesi bakımından şantiyede konakladıklarını belirtti. Gövdesi bakımından 202 metreye ulaşan barajda dışarıyla olan temas kesildi. Hızın arttırıldığı proje için tüm önlemlerin alındığını bir kez daha hatırlattı.