Kategoriler
Gündem

Yuvamız İstanbul: “Bu şehrin çocukları eşit olacak”

Yuvamız İstanbul projesi “Bu şehrin çocukları eşit olacak” ve “150 Mahalleye 150 Kreş” sloganlarıyla öne çıkıyor.

Yedi yaşından küçük çocuklara hizmet verecek kreşler, okul öncesi eğitimi alamayan çocukların eğitim sayesinde akranlarıyla eşit duruma getirilmesi amaçlıyor. İBB tarafından açılacak kreşlerde çocukların sosyalleşmesinin yanı sıra daha fazla annenin istihdama ve sosyal hayata katılmaları sağlanacak.

Binden fazla çocuğun okul öncesi eğitimine kavuşacağı projenin çalışmalarına dün başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) imzasının bulunduğu proje 150 adet mahallede 150 adet kreşi içeriyor. Projenin ilk etabında 39 ilçesi bulunan İstanbul’un 11 ilçesinde kreş yapımı gerçekleşecekken İstanbul’da 1,5 milyona yakın okul öncesi döneminde olan çocuğun bulunduğu belirtiliyor.

Projenin ilk etabının tamamlanmasıyla 50 ayrı kreşte toplam 15 bin çocuk eğitim görmeye başlayacak. Projenin ilk etabını Pendik, Sultanbeyli, Kartal, Sultangazi, Sancaktepe, Avcılar, Küçükçekmece, Anavutköy, Esenyurt, Silivri ve Beylikdüzü ilçeleri oluşturuyor.

Yuvamız İstanbul projesinin amaçları

İlkokul çağına kadar olan erken çocukluk döneminin gelişim açısından en önemli dönem olduğu belirtilirken çocuğun doğa ile ilişki kurmasını sağlayacak ortamlar sağlanacak. Yuvamız İstanbul projesindeki kreşlerde derslikler ve bahçeler ile iç içe olacak. Çocuğun bireysel gelişiminin eğitimle yüksek seviyeye çıkarılması amaçlanıyor.

İnşa edilecek kreş tipleri

Yuvamız İstanbul projesindeki kreşler üç tipe ayrılacak. Kreş tipleri metrekare genişliklerine göre değişiyor. Birinci tip kreşler bin 70 metrekare genişliğinde inşa edilirken 160 çocuğa eğitim verebilecek. Tek katlı olacak birinci tip kreşlerde derslikler, atölyeler, etkinlik avluları ve oyun bahçeleri bulunacak.

İnşa edilecek olan birinci kreş tiplerinde çocuk başına 7 metrekare kapalı alan ve 10 metrekare açık alan düşecek.

İkinci tip kreşlere 750 metrekare genişliğindeki alanda 80 çocuğun kaydı yapılabilecek. Birinci tip kreşlerle aynı imkânlara sahip olan ikinci tip kreşlerin toplamı ayda 800 çocuğa eğitim verecek. İkinci tip kreşlerde her çocuğa 9 metrekare kapalı alan, 8 metrekare açık alan düşüyor. İkinci tip kreşlerin maliyeti ise 3 milyon lira olarak hesaplandı.

Üçüncü tip kreşler ise 640 metrekare genişliğindeki 2 katlı yapıları içeriyor. Diğer tiplerle aynı olanaklara sahip kreşlerin her birinde 80 çocuk kayıtlı olacakken üçüncü tip kreşlerin toplamı 800 çocuğa hizmet verecek. Çocuk başına 8 metrekare genişliğinde kapalı alan, 5 metrekare genişliğinde ise açık alan düşüyor.

Projenin maliyeti ne kadar?

Yuvamız İstanbul projesindeki kreşlerin yapım maliyeti 2 milyon 500 bin lira ile 4 milyon lira arasında değişirken yapılan binaların kaliteli ve çocuklar için güvenilir malzemelerden oluştuğu belirtiliyor. Birinci tip kreşlerin maliyeti 4 milyar lira olarak, ikinci tip kreşlerin maliyeti 3 milyon lira olarak, üçüncü tip kreşlerin maliyeti ise 2 milyon 500 bin lira olarak hesaplandı.