Kategoriler
Ekonomi Gündem

Zam gelmeyecek denildi, doğal gaz yılda 5 kere zamlandı

Gelen son zamla beraber doğal gaz fiyatları, yılda beş kere artmış oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Önümüzdeki dönemde herhangi bir tarife değişikliği olmayacak.” dedi. Ancak yerel seçimlerin ardından bugüne kadar zamlar art arda geldi.

Dünya genelinde doğal gaz fiyatları yüzde 50 oranında düşerken Türkiye’de bir yıl içinde toplam yüzde 53,8 oranında zamlandı.

Bu yıl içinde doğal gaza metreküp başına beş kere zam yapıldı. En son bugünden itibaren geçerli olmak üzere doğal gaza metreküp başı yüzde 14,90 oranında zam geldi.

T24’ün derlediği bilgilere göre; 2019 yılında doğal gaza beş kere zam gelirken bu yıl doğal gaza gelen toplam zam yüzde 53,8 oranını buldu. Bu yıl içinde doğal gaz fiyatlarında bir kere indirime gidildi.

Bundan önce en son doğal gaza 1 Ağustos gününden itibaren zam yapılmıştı.

Bir yılda konutlara gelen doğal gaz zammı

Son bir yılda doğal gaz kullanan konutlara gelen zam oranları şu şekilde;

1 Ağustos 2018 tarihinden itibaren doğal gaza yüzde 9 zam, 1 Eylül 2018 tarihinde yüzde 9 zam, 1 Ekim 2018 yüzde 9 zam, 31 Temmuz 2019 tarihinden itibaren yüzde 14,9 zam, 31 Ağustos 2019 tarihinden itibaren ise yüzde 14,9 zam geldi.

Bakan Dönmez: Herhangi bir tarife değişikliği olmayacak

Yerel seçimlerden önce Bakan Dönmez, “Hem doğal gazda hem de elektrikte önümüzdeki dönemde herhangi bir tarife değişikliği olmayacak. Vatandaşımıza hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullanmıştı.

Fiyatları dünyada düşüyor

Türkiye, doğal gaza gelen zamları konuşurken bu fiyatlarda, küresel çapta, düşüş yaşanıyor. Son bir yılda doğal gazın metreküp başı fiyatı 4,612 dolardan 2,281 dolara gerileyerek yüzde 50 oranında düşüş gösterdi.

Doğal gaza yüzde 10 indirim

Doğal gazın metreküp fiyatları bir yıl içinde toplam beş kez artarken Aralık ayından itibaren bu fiyatlara bir kez indirim yapıldı.

Takvimler 25 Aralık 2018 tarihini gösterdiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında “Yılbaşından itibaren, bunu Bay Kemal’in dinlemesi lazım, yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında konutlarda yüzde 10 indirim yapıyoruz. Konutlarda ve küçük orta ölçekli işletmeler ile ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında da yüzde 10’luk bir indirime gidiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.