Kategoriler
Ekonomi Gündem

Yetersiz tekliflere karşı Memur-Sen eylem yapacak

Yetersiz bulunan memur zammı tekliflerine karşı bugün, Memur-Sen eylem yapacak. Ankara’da yapılacak eylem saat 15.00’te başlayacak. Ankara genelinde iş bırakma eylemiyle başlayacak bugünkü protesto, saat 17.00’de Çalışma Bakanlığının önünde cüzdan bırakmayla sonlanacak.

Revize edilen ikinci teklif 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 zammı içeriyordu. Teklifin reddedilmesinin ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükûmetten gün içinde yeni bir zam teklifini beklediklerini açıklamıştı. Hükûmetten cevap gelmemesi üzerine Ali Yalçın ve Memur-Sen, Twitter hesabından çeşitli açıklamalarda bulundu.

Ali Yalçın, Toplu sözleşme görüşmelerinde 2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak toplamda en az yüzde 20’lik bir zam teklifi gelmediği sürece hiçbir teklifi kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Kamu Görevlileri Sendikalarının heyet başkanlığını yapan Ali Yalçın, dünkü beklenen teklifin yapılmadığını, hakem heyetine gitmek istemediklerini, sorunun pazarlıkla çözülmesini istediklerini Twitter hesabından açıkladı.

Memur-Sen ise eylem kararını Twitter hesabından duyurdu. Saat 15.00’te Memur-Sen iş bırakma eylemini uyguladıktan sonra 17.00’de Çalışma Bakanlığının önünde cüzdan bırakma eyleminde bulunacak.

Hükûmetin teklifleri nelerdi?

Yapılan zam tekliflerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Memur-Sen, eylem kararı aldı.

2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak Beşinci Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmelerindeki ilk zam teklifi 16 Ağustos’ta gelmişti.

16 Ağustos’ta açıklanan zam teklifi; 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 3,5 ve ikinci altı ayı için yüzde 3; 2021 yılının yarısı için yüzde 3, ikinci yarısı için ise yüzde 2,5 zam teklifini içeriyordu. Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile yaklaşık 2 milyona memur emeklisinin mali ve sosyal haklarını belirleyen teklif, memur konfederasyonları tarafından tepkiyle karşılanarak reddedilmişti.

Kamu Görevlileri Sendikalarının heyet başkanlığını yapan Ali Yalçın, ilk zam teklifinin 2020 ve 2021 yıllarını enflasyon beklentilerinin altında olduğunu söyleyerek ikinci bir zam teklifini beklediklerini dile getirmişti.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Ali Yalçın, Hükûmetin yeni zam teklifi için 19 Ağustos, gece yarısı buluşmuştu. Gece yarısı açıklanan ikinci zam teklifi ise 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkını içeriyordu.

Kamu İşveren Heyeti adına Selçuk’un açıkladığı ikinci zam teklifi de tepkiyle karşılanmıştı.