Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Zernaki Tepe projesi konut ve açık hava müzesiyle turizme kazandıracak

Zernaki Tepe projesi, Van’ın Erciş ilçesinde toplu konut projelerinin ilk örneklerinden birisi olacak. Zernaki Tepe’de ızgara planı üzerinden hayata geçirilecek olan projenin turizme kazandırması bekleniyor. Tarihi kent kalıntısının bulunduğu alanın ekonomiye katkı sağlaması adına projelendirme aşamasında olduğunu bildiren Belediye Başkan Vekili Mehmetbeyoğlu, “Toplu konutlar modern bir anlayışa sahip olacak” dedi. Doğu Anadolu’nun ilk örneği olması beklenen proje, açık hava müzesi haline dönüştürülecek.

Zernaki Tepe projesi devreye girdi

Turizmde kazandırması beklenen tepe projesi, tarihi kent kalıntısının bulunduğu alanda yükselecek. Bölgeyi açık bir hava müzesine dönüştürme fikirlerinin olduğunu belirten Belediye Başkan Vekili Mehmetbeyoğlu, proje hakkında detaylı bilgiler verdi. Van’ın Erciş ilçesine bağlı olan bölgede turizme kazandırması beklenen yeni konut projesi; Yukarıışıklı Mahallesi’ndeki 270 hektarlık alanı kapsıyor. Toplamda 2,5 kilometre uzunluğuna ve 1,5 kilometre genişliğine sahip olan ızgara planlı tarihi kent kalıntısı, Erciş Belediyesi öncülüğünde olduğu yerden yüzeye çıkarılacak. Belirlenen yeni hedefler doğrultusunda bölgede inceleme yapan Van Müze Müdürü Erol Uslu’ya eşlik eden isim, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, oldu. Burada yapıların temel duvarlarını, kerpiç kalıntılarını, seramik, çanak ve çömleği inceleyen müdür ve profesör; sur duvarları ile binaların temel inşası hakkında da bilgi topladı.

Erciş Belediyesi planlamaya devam ediyor

Erciş Belediyesi, Zernaki Tepe projesini hayata geçirmek için uzman isimlerden yardım aldı. Alanda kurtarma kazısının detaylı bir şekilde yürütülerek turizme kazandırılması adına Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruldu. Gerekli izinleri toplayan kazı ekibi ve ziyaretçiler, tarihi dokuya zarar vermemek için başlatılan yol çalışması üzerinden alan taraması yapacaklar. Kurtarma çalışmalarının devamı adına AKP Van Milletvekili Abdulahat Arsvan’dan destek aldıklarını belirten Mehmetbeyoğlu, ilgili proje hakkında açıklamada bulundu. Buna göre, kazı çalışmasının başlatılabilmesi için ilk etapta başvurulan Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli izinleri sağladı. Sağlanan izinin ardından bölgede inceleme başlatan Prof Dr. Rafet Çavuşoğlu, ekibe danışmanlık yapmaya devam etti. Kazı çalışmalarına belediye olarak destek verdiklerini belirten belediye başkanı; kazı alanındaki ulaşımın tarihi kalıntılara zarar vermemesi için yol çalışmalarını yürüttüklerinden bahsediyor. Çalışmalar için gerekli konteynır ve su depoları hizmete alınmış olup, konaklama ve yemek konusundaki desteklerin geliştirilmesi beklenmektedir.