Kategoriler
Proje Haberleri

Ziraat Yatırım: Kısa vadeli güçlü dolar teması… 24 Eylül döviz kurları

Analistler, güçlü seyrini sürdüren dolar endeksi (DXY)’yle beraber dolar/TL‘nin de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğünü kaydederek kurun yeni rekorlara imza attığını işaret etti. Uzmanlar, TL’nin baskı altında kaldığını belirtti.

Uzmanlar, DXY’deki yükselişin gelişmekte olan ülke ekonomilerini olumsuz etkilediğini bildirirken Alan Yatırım, “TL gelişen piyasa ülke para birimlerinin baskı altında kalmasıyla Dolar karşısındaki düşüşünü 9. Güne taşıyarak, Dolar TL kuru son 1.5 senenin en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi.” ifadelerini kullandı. Alan Yatırım, küresel piyasalarda toparlanma eğiliminin olduğunu ancak Türk lirasının TCMB kararı öncesinde kararsız bir görünüm sergilediğini belirtti.

Saat 14.00’teki Merkez Bankası açıklayacağı faiz kararı, piyasaların gündemini oluşturuyor. Ziraat Yatırım, Doğu Akdeniz’e ilişkin jeopolitik görüşmelerindeki olumlu gelişmelere rağmen risk priminin hâlâ yüksek seviyelerde bulunduğunu; bu durumun TL’yi baskı altında bıraktığını dile getirdi.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 577 seviyesinde.

Dolar kaç TL? Döviz kurları ne kadar?

Dolar, dünkü kapanışta, bir önceki kapanışının yüzde 0,5 üstünde işlem gördü. Lira karşısındaki avro kuru ise yüzde 0,06 oranında değer kazandı. Saat 11.38’den itibaren lira karşısındaki ABD doları, dünkü kapanışının yüzde 0,08 üstünde. Serbest piyasadaki euro/TL ise yüzde 0,16 değer kazancında. Lira karşısındaki pound kuru ise yüzde 0,19 değer kazancında.

Serbest piyasadaki Amerikan doları 7,7069 liradan, avro kuru 8,9907 liradan, İngiliz sterlini ise 9,8212 liradan satılıyor.

İyimserlik azaldı

Küresel piyasalardaki risk algısının zayıf seyrini sürdürdüğünü bildiren Ziraat Yatırım, teknoloji hisselerindeki satış baskısının devam ettiğini, ekonomideki toparlanmaya yönelik iyimserliğin azaldığını, özellikle Avrupa’da artan vaka sayılarının da satış dalgasının genele yayıldığını; bu gelişmelerin ise doları belirgin bir şekilde güçlendirdiğini kaydetti.

DXY‘nin 50 günlük ortalamasından uzaklaştığını dile getiren Ziraat Yatırım, dolar endeksi hakkında “…dipte yaptığı dönüş formasyon hedefine henüz varmamış gözüküyor. Dolayısıyla kısa vadeli güçlü Dolar teması Gelişmekte Olan Ülke para birimleri üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Dolar ne kadar yükselir?

TCMB’nin bugünkü toplantısında faiz değişikliğinin beklenmediğini dile getiren Ziraat Yatırım, “Faiz parametrelerinde bir değişiklik yapılmaması durumunda mevcut fiyatlamalar ve Dolar’daki kısa vadeli güçlenmenin belirginleşmesi ile de kur 7,6550 desteğinin üzerinde kalarak 7,77 ardından 7,80 seviyesini hedefleyebilir. Diğer yandan, az sayıda ekonomistin beklediği faiz artırımı (politika faizi) gerçekleşirse TL’de pozitif ayrışma gözlemlenebilir ve kur 7,6550 desteğinin altında 7,58 desteğine kadar düşüş kaydedebilir.” ifadelerini kullandı.

Avro yorumu

Lira karşısındaki euro kurunun orta ve kısa vadeli yükseliş trendlerinin içerisinde bulunduğunu kaydeden Alan Yatırım, kurdaki dirençlerin 9 lira 2 kuruş ve 9 lira 5 kuruşta bulunduğunu, desteklerin ise 8 lira 98 kuruş ve 8 lira 95 kuruşta yer aldığını belirtti.

Altın fiyatları kâr satışlarının etkisiyle düşüyor… Fiyatlar ve piyasa yorumları