Kategoriler
Gündem

Zirveden ateşkes kararı… İşte detaylar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Moskova‘da bir araya geldi. Karar sonrasında iki lider, basına açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gece saat 01.00’den itibaren bölgede ateşkes ilan edileceğini duyurdu. Her iki liderin konuşmasında da dostluk mesajları verildi. Erdoğan, bölgedeki ateşkesin kalıcılığı kesin bir şekilde sağlanması için hızlı ve etkin bir şekilde çalışılacağını kaydetti.

Ancak, basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Türkiye bu süreçte Rejimin yapabileceği her türlü saldırıya tüm gücüyle ve tüm sahada cevap verme hakkını saklı tutacaktır.” sözleri gibi ateşkesin belli durumlarda bozulabileceği mesajı da verildi.

Zirveden çıkan kararlar

Görüşmenin sonunda basına açıklamalarda bulunun Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülke içinde, yerinden edilmiş kişilerin güvenli ve gönüllü olarak ikamet yerlerine geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasını temin edeceğiz.”  açıklamasında bulundu.

Mutabakattan çıkan kararları, iki ülkenin Dışişleri bakanları basına duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmede alınan kararları “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.”, “Türk ve Rus devriyeleri, 15 Martta M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.”, “M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.” ifadeleriyle açıkladı.

Rusya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Aynı zamanda BM Konseyi tarafından kabul edilmiş bir durumdur. Askerî değil politik bir şekilde sona ereceğini düşünmekteyiz. İnsani durumun kötüleşmesini engellemek ve aynı şekil de onların Suriye’ye dönmesi lazım. 6 Mart gece yarısı itibariyle ateşkesin sağlanması ve savunma bakanlıkları arasında koridorun 7 gün içinde sağlanması. İlaveten bir protokol gerçekleştirilecek. İnsani krizin daha da kötüleşmesinin önlenmesi, sivillerin korunması, ihtiyaç sahipleri Suriye’lerin korunması, geri dönüşlerin kolaylaştırılmasında mutabık kalınmıştır.” açıklamalarında bulundu.