Kategoriler
Emlak Haberleri

Zorunlu deprem sigortası yaptırılan taşınmaz sayısında artış

Elâzığ ve İzmir depremlerinin yaşandığı 2020 yılı içerisinde, zorunlu deprem sigortası yaptıranların sayısı, geçen yıla göre yüzde 5,3 oranında artış gösterdi. Zorunlu deprem sigortasının yaptırıldığı konut sayısı, 10 milyonu aşarken sigortalılık oranı ise yüzde 56,7 oranına ulaştı.

Depremden sonra kesilen poliçe sayısı arttı

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yıl içerisinde imzalanan sigorta senedi hakkında bilgileri paylaştı. Buna göre geçtiğimiz yıl içerisinde, zorunlu deprem sigortası, en çok kasım ayında kesildi. Yani, 30 Ekim’deki İzmir depreminin ardından.

Yılın 11’inci ayı içerisinde 971 bin 895 adet poliçe düzenlenirken 2021 yılı da dâhil olmak üzre zorunlu deprem sigortasının düzenlendiği taşınmaz sayısı, 10 milyon 17 bin adede ulaştı.

Zorunlu deprem sigortası ile teminat

Zorunlu deprem sigortasının yapıldığı evlere ödenecek en yüksek teminat bedelinin 268 bin liraya çıkartıldığını belirten Genel Müdür Özelmacıklı’nın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

2021 yılı için zorunlu deprem sigortalı evler için ödenecek en yüksek teminat bedeli 268 bin TL’ye, betonarme konutlar için metrekare birim maliyet değeri ise bin 268 TL’ye yükseltildi. DASK, depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları teminat altına alıyor. Bu aşamada da aslında arsa bedeli değil sadece taşınmazın yeniden inşa bedeli teminat altına alınıyor.

Sigortalılık oranının en yüksek olduğu il: Bolu

Toplam konut ve yaşayan poliçe sayılarına bakıldığını sigortalılık oranı en yüksek olan il, yüzde 94,6 seviyesiyle Bolu. Özelmacıklı’nın açıkladığı verilere göre Bolu’yu yüzde 90,5 ile Yalova takip etti.

Tekirdağ, yüzde 87,6 oranında zorunlu deprem sigortası yaptıran taşınmaz oranına sahip oldu. Bu oran, Sakarya’da yüzde 87 olarak kayda geçti.

İzmir’deki sigortalılık oranı yüzde 60’ı geçti

Geçen yıla göre zorunlu deprem sigortası yaptırılan taşınmaz sayısı Bingöl’de yüzde 9 artarak yüzde 81,3’e çıktı. Düzce, Muğla, Çanakkale ve Kocaeli illerindeki sigortalılık oranı yüzde 70’i geçerken İzmir’deki sigortalılık oranı, geçen yıla oranla yüzde 5,4 artarak yüzde 61,4’e çıktı.

Exit mobile version